Kommuner laver udbud når Danmark holder ferie: Sommer er arbejdstid i udbudsdanmark

Kommunerne risikerer at miste den gevinst, som udbud ellers fører til, når de sender ekstra mange opgaver i udbud i sommerferien

Skrivearbejde på kontoret i stedet for en strandtur med børnene har de seneste somre været virkeligheden for medarbejdere i virksomheder, som handler med landets kommuner. Det viser en ny gennemgang fra DI af alle offentliggjorte udbud i foråret og sommeren 2014 og 2015.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Kommunerne skruer voldsomt op for temperaturen i udbudsdanmark, når sommerferien rammer og de sender ekstra mange opgaver i udbud, siger Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI.

I den første uge af skolernes sommerferie stiger antallet af udbud, som virksomhederne kan byde på, med ca. 60-70 pct. sammenlignet med niveauet i foråret og forsommeren.

- Selvom det er positivt, at kommunerne sender deres opgaver i udbud, så svækker deres sommerferie-praksis desværre konkurrencen om de enkelte opgaver. Hvis kommunerne fortsætter som hidtil, risikerer de at miste den økonomiske eller kvalitetsmæssige gevinst, som udbud ellers kan føre til, siger Mette Rose Skaksen.

Det skyldes at, virksomhederne kan blive tvunget til at prioritere mellem udbuddene og dermed afstå fra at byde på visse opgaver, når mange udbud bliver offentliggjort samtidig. Dertil kommer, at virksomhederne har vanskeligt ved at få svar på spørgsmål til udbuddet, fordi de ansvarlige kommunale medarbejdere er gået på sommerferie. Forsinkede svar på spørgsmål gør det svært for virksomhederne at lave de bedste bud til kommunerne.

DI’s opfordring er derfor, at kommunerne ikke ”går i samme fælde” igen i år. Eksempelvis kan kommunerne give længere svarfrister i udbud, der bliver offentliggjort i starten af sommerferien. Alternativt kan kommunerne vente med at sende nogle af opgaverne i udbud til slutningen af sommeren.

(Artiklen er udgivet første gang i juni 2016)

Antallet af udbud eksploderer hver sommer.

 

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Udbud, Udbudskultur, Dansk Industri, DI, Mette Rose Skaksen, Julen16
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 159 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige