Kommuner må betale millioner i erstatning for huller i veje

Infrastruktur

09/06/2017 12:00

Nick Allentoft

Østjyske kommuner har de sidste fem år udbetalt 6.2 millioner kroner i erstatning til bilister, der er kørt i et hul og fodgængere, der er faldet over en flise.

Det viser en aktindsigt fra TV2 ØSTJYLLAND over erstatningssager i de ti østjyske kommuner i perioden 2012 til 2016.

Kommer du til skade på en kommunal vej, cykelsti eller fortov og kan påvise, at kommunen ikke har holdt den ordentligt ved lige, så har du nemlig krav på erstatning, forklarer juridisk konsulent hos FDM, Dennis Lange.

- For at du kan få erstatning er det ikke nok, at du viser, at der er et hul i vejen, du skal også dokumentere, at kommunen ikke har overholdt sin tilsynsforpligtigelse. Kan du påvise, at kommunen tidligere er blevet gjort opmærksom på hullet uden at reparere det, så har du en ret god sag, siger han. 

En af dem, der er faldet i et hul i vejen, er Inger Uhrskov Kjær fra Aarhus. I oktober sidste år faldt hun i et af hullerne i det østjyske vejnet.

- Jeg står og venter på bussen på Klostertorv, og der ryger min hæl ned i et hul, hvor der mangler to sten. Jeg faldt noget så frygteligt. Jeg brækkede lårbenet, siger Inger Uhrskov Kjær.

Hun blev tvunget til at opsige sin lejlighed på grund af skaderne fra faldet.

- Jeg kunne simpelthen ikke komme op på 1. sal, forklarer hun.

Inger Uhrskov Kjærs pårørende har kørt erstatningssagen for hende mod Aarhus Kommune. Kommunen har erkendt, at hun skal have erstatning, men har endnu ikke tildelt den, forklarer hun.

Aktindsigten viser også den hidtil største nu omtalte sag af sin art i Danmark er blevet tildelt en cyklist, der i oktober 2013 kørte i et hul i Serridslevvej i Horsens, da han kørte i et otte centimeter dybt hul under en cykeltur med tre kammerater.

“I forbindelse med styrtet blev jeg slået bevidstløs, og jeg erindrer stort set intet, før jeg er på skadestuen. Jeg har udover hjernerystelse fået slag/skader på knæ, hofte, albue, skulder, ryg, nakke, kraveben, hoved, kindben,” skriver han i sin anmeldelse, hvor han ud over erstatning for cykel og tøj tager forbehold for menerstatning.

Han fik hele 1.65 millioner kroner udbetalt, fordi han siden var uarbejdsdygtig i flere år.

“I den konkrete sag drejer erstatningen sig hovedsageligt om tabt arbejdsfortjeneste,” skriver afdelingsleder Jacob Alsing fra Horsens Kommune.

Horsens Kommune er på grund af sagen den østjyske kommune, der har udbetalt mest per indbygger og samlet 2.4 millioner kroner i perioden.

Ifølge formanden for kommunens tekniske udvalg har de gjort meget for at forbedre vejene de senere år.

- Der er ingen tvivl om, at vejene har været i svingende tilstand i de tre kommuner, som blev lagt sammen i Horsens. Men de senere år har vi brugt rigtigt mange penge på at forbedre vejene - og det er klart, vi er erstatningspligtige, hvis vi ikke udbedrer vejene. Ud over ti millioner til asfalt har vi også sat penge af til at forbedre cykelstierne, siger Ole Abildgaard, DF.

I den modsatte ende er Samsø, der ikke har givet nogen erstatning, og Odder Kommune, der blot har måttet punge ud med knap 52.000 kroner. Eller cirka 10.000 kroner om året.

- Det tager jeg som udtryk for, at vejene her i kommunen er i god tilstand. Og skulle Yvonne falde over en fortovskant og ødelægge sine briller, så skal vi jo betale, hvis der er mere end tre centimeter forskel på niveau, siger Elvin J. Hansen (S), formand for teknisk udvalg i Odder.

 

Mest Læste

Annonce