Kommuner mangler planer for udbud: Kun 8 kommuner har en strategi

Kun få af de danske kommuner har en strategi for udbud af offentlige opgaver, viser en gennemgang fra Dansk Industri. Det går ud over borgerne, mener DI Service, som opfordrer regeringen til at indføre obligatoriske udbudsstrategier.

Det er kun få af de danske kommuner, som har en klar strategi for, hvordan man sender offentlige opgaver såsom ældrepleje, rengøring og kantinedrift i udbud.

Det viser en analyse fra DI Service, som har set på, hvordan de 98 danske kommuners sender opgaver i udbud.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

Analysen viser, at en tredjedel af de danske kommuner ikke har offentliggjort en plan for, hvilke opgaver der skal sendes i udbud. Kun hver tiende har en udbudsstrategi, der er gældende i dag. Og blot én ud af de otte kommuner, der har en gældende udbudsstrategi, har sat et mål for graden af konkurrenceudsættelse.

82 procent af de danske kommuner har udarbejdet en udbudspolitik, hvilket dækker over retningslinjer for, hvordan et udbud foregår. Men altså blot otte kommuner har en gældende udbudsstrategi. Det vil sige, at hovedparten af kommunerne kun beskriver lovrammerne og de kommunale procedurer for et udbud, men ikke hvorfor de udbyder serviceopgaver, og hvad de gerne vil have ud af samarbejdet med de private leverandører.

Læs også: Kommuner tøver med konkurrenceudsættelse 

Udbudsstrategier bør være obligatoriske

Analysen vækker bekymring hos Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI Service.

- DI’s analyse dokumenterer, at der er mangel på planlægning og strategiske overvejelser bag kommunernes udbud af offentlige serviceopgaver. Udbud sikrer, at borgerne får den bedste service til prisen. Derfor går vi glip af velfærdsgevinster, når kommunerne ikke gennemfører udbud, siger Mette Rose Skaksen.

Hun opfordrer regeringen til at gøre det obligatorisk for kommunerne at udarbejde udbudsstrategier.

- Det er vores klare opfattelse, at man kan øge gevinsten ved at sende opgaver ud i offentligt udbud, når man har en god udbudsstrategi. En klar udbudsstrategi giver eksempelvis et bedre grundlag for, at man kan tænke flere opgaver sammen på tværs af flere områder. Det kunne være rengøring, ejendoms- og kantinedrift der samles i ét udbud, siger Mette Rose Skaksen.

Link til analyse: Mangel på udbudsplanlægning i kommunerne

Mere konkurrence på vej

Branchedirektøren glæder sig over, at den aftale om kommunernes økonomi, som KL og regeringen indgik 10. juni, blandt andet indeholder planer om øget konkurrenceudsættelse og mere effektive indkøb.

Det endelige indhold i moderniseringsstrategien bliver først fastlagt ved forhandlinger i efteråret, men i DI vækker det foreløbige program tilfredshed.

- Det er positivt, at regeringen og KL i efteråret vil aftale, hvordan effektive indkøb og konkurrenceudsættelse kan gøre kommunerne mere effektive. Der er et stort potentiale, og vi håber, at det bliver en ambitiøs aftale, der bl.a. indeholder mål for konkurrenceudsættelsen og krav om udbudsstrategier, siger Mette Rose Skaksen.

Læs også analysen ”Konkurrenceudsættelse og effektive indkøb i aftalerne om henholdsvis kommunernes og regionernes økonomi for 2017

Emneord: Konkurrenceudsættelse, Udbud, Indkøb, OPS, Offentligt privat samarbejde, Udbudskultur, Udbudslov, DI, Dansk Industri, Mette Rose Skaksen
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 159 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige