Kommuner tøver med konkurrenceudsættelse

Ny opgørelse fra DI viser, at andelen af kommunale opgaver, der udsættes for konkurrence og overtages af private, steg med blot 0,1 procentpoint fra '14 til '15. Enkelte kommuner har sat vist vejen, men der bør sættes måltal for alle, mener DI.

Danske kommuner bruger hvert år 227 mia. kr. på rengøring, affaldsindsamling, hjemmehjælp og andre serviceopgaver, der kunne udsættes for konkurrence fra private aktører. I 2015 var det dog kun opgaver for 60 mia. kr., der blev sendt i udbud og overtaget af private, viser en ny opgørelse fra DI.

De 60 mia. kr. svarer til, at 26,3 pct. af serviceopgaverne er sendt i udbud og overtaget af private. Det er en stigning på 0,1 pct. i forhold til 2014.

- I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen i denne valgperiode vil fremlægge en plan for øget konkurrenceudsættelse, og at planen blandt andet vil indebære måltal. Derfor opfordrer vi regeringen til at fremlægge denne plan snarest. Vi foreslår, at måltallet sættes til 45 pct. i 2025, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service.

Læs også: DI: Udbudslov giver større klarhed

Nogle kommuner kan

Branchedirektøren understreger, at måltallet bør gælde for både stat, kommune og regioner og vurderer samtidig, at 45 pct. i 2025 er en realistisk målsætning.

- Gribskov Kommune konkurrenceudsatte allerede i 2014 mere end 45 pct. af de udbudsegnede serviceopgaver og har dermed vist, at det kan lade sig gøre, siger Mette Rose Skaksen.

Hun pointerer samtidig, at nogle kommuner har øget konkurrenceudsættelsen væsentligt mere end gennemsnittet. Blandt dem er Odsherred Kommune, som i 2014 udbød opgaverne med praktisk hjælp til omkring 500 hjemmehjælpsmodtagere. Opgaven gik til rengøringsvirksomheden Elite Miljø. Det var medvirkende til, at kommunens brug af private leverandører steg med 4 procentpoint. Det betyder, at private leverandører nu står for 31 pct. af kommunens samlede driftsopgaver.

- Og i Guldborgsund Kommune har en strategisk satsning på konkurrenceudsættelse øget de privates andel med 5 procentpoint og opnået bedre kvalitet og væsentlige besparelser, siger Mette Rose Skaksen.

Læs også: Privat vejvedligeholdelse betaler sig

Strategier sikrer kvalitet

Hun foreslår desuden, at måltallet suppleres med udbudsstrategier i de enkelte kommuner, som forklarer, hvordan kommunerne vil øge konkurrenceudsættelsen.

- Det vil sikre, at det øgede udbud bliver gennemtænkt og kan samtidig være med til at sikre, at de kommunale udbud ikke kun har fokus på pris men også inddrager kvalitetskrav, siger Mette Rose Skaksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Læs også: Kommuner fokuserer på pris i udbud

Emneord: DI, Udbud, OPS, Indkøb, Udbudslov, Udbudskultur, Mette Rose Skaksen, DI Service, Gribskov Kommune, Odsherred Kommune, Guldborgsund Kommune
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 182 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige