Kortsigtede spareøvelser fylder for meget: Hvert tredie udbud afgøres alene på pris

Ny analyse fra DI dokumenterer, at omkring hvert tredje udbud på tværs af de undersøgte brancher afgøres alene på baggrund af, hvilken leverandør der kan tilbyde den laveste pris. DI opfordrer stat, kommuner og regioner til at opprioritere kvalitet.

Når konkurrencen om udbudte opgaver handler om både pris og kvalitet, giver det virksomhederne mulighed for at konkurrere om at levere den bedste løsning til prisen. Herved bringes virksomhedernes kompetencer i spil, samtidig med at konkurrenceudsættelsen ikke blot bliver en ren spareøvelse. Derfor er det bekymrende, at prisen ofte dominerer uforholdsmæssigt meget i offentlige udbud.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

Konkret har DI undersøgt brugen af tildelingskriterier i offentlige udbud i perioden 2014-2015 inden for rengøring, renovation, pleje- og omsorg samt engangsartikler. Analysen viser, at omkring hvert tredje udbud i 2014 og 2015 alene afgøres på baggrund af, hvilken leverandør der kan tilbyde den laveste pris. Det er et højt antal set i forhold til, at tildelingskriteriet om laveste pris er tiltænkt simple og standardiserede opgaver. 

Desuden viser analysen, at selv når kvalitative tildelingskriterier benyttes i offentlige udbud, vægtes prisen i gennemsnit mere end 50 pct. Der er med andre ord rig mulighed for, at både stat, kommuner og regioner fokuserer på at skabe konkurrence på kvaliteten.

Behov for praksisændring

Hvis borgerne skal modtage mere og bedre service for deres skattekroner, er det vigtigt, at offentlige myndigheder også inddrager kvalitetskriterier som eksempelvis krav til organisering af personalet, medarbejdernes kvalifikationer, samarbejde, innovation og færdiggørelsestid. Det skyldes, at virksomhederne hermed bliver tilskyndet til at konkurrere om at levere innovative løsninger.

Udbudsloven har ikke ændret på offentlige myndigheders mulighed for at anvende laveste pris som tildelingskriterium. Sådan bør det også være, for laveste pris giver god mening som tildelingskriterium i forhold til eksempelvis simple vareindkøb. DI opfordrer derfor til, at der sker en praksisændring hos stat, kommuner og regioner, som betyder, at kvalitetskriterier kommer til at fylde mere, når de udbyder serviceydelser og andre mere komplekse opgaver. 

Læs mere om DI’s analyser på OPS-området her

Emneord: OPS, Dansk Industri, DI, Offentligt privat samarbejde, Udbud, Konkurrenceudsættelse, Rengøring, Plejeområdet, Indkøb, Udbudsregler
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 159 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige