Der bliver ingen ny lov om en whistleblowerordning.
Det slår justitsminister Mette Frederiksen (S) fast, efter regeringens eget ekspertudvalg direkte advarer mod at indføre en sådan ordning.
- Det er utroligt vigtigt, at offentligt ansatte har og bruger deres ytringsfrihed. Men det er klart, at når udvalget ikke anbefaler lovændringer, så lytter jeg til det, siger justitsministeren til Berlingske.
Men det betyder ikke, at der ikke kommer en ordning, så offentligt ansatte kan ytre sig om kritisable forhold på deres arbejdsplads uden at frygte at blive fyret.
Læs mere om udvalget i pressemeddelelsen fra Justitsministeriet
Det siger retsordfører Trine Bramsen (S), der dog endnu ikke har set rapporten.
- Grunden til, at vi nedsatte udvalget, var netop for at få en faglig og juridisk vurdering af problemstillingen, og dengang sagde vi, at på bagkant af ekspertudvalgets arbejde ville vi tage stilling til, om der skulle være en whistleblowerordning eller ej, siger hun.
- Udvalget er jo også blevet bedt om at komme med forslag til, hvordan man kan sikre mere åbenhed, og på baggrund af de anbefalinger skal vi have en politisk drøftelse af, hvordan vi sikrer åbenhed.
Enhedslisten og SF har været ivrige fortalere for en whistleblowerordning, og retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) har særdeles svært ved at kapere justitsministerens afgørelse.
- Vi har voldsomt brug for at beskytte offentligt ansatte mod for eksempel en fyring eller degradering, når de fortæller om kritisable forhold på deres arbejdsplads.
Whistleblowerorganisationen Veron finder det helt uacceptabelt, at regeringen nu alligevel ikke vil sikre offentligt ansattes ytringsfrihed.
- Vi har set gang på gang, hvordan offentligt ansatte, der fortæller om alvorlige lovbrud, bliver retsforfulgt eller mødt med repressalier fra deres arbejdsgivere, mens de problemer, som de afslører, ikke bliver undersøgt.
- Whistleblowere er vigtige for demokratiet. Derfor er det helt uacceptabelt, at Mette Frederiksen nu efter halvandet års kommissionsarbejde afviser at sikre offentligt ansattes ytringsfrihed ved lov, siger formanden for Veron, advokat Mads Pramming.
FAKTA: Det har whistleblower-udvalget undersøgt Regeringens eget ekspertudvalg, der skulle vurdere fordele og ulemper ved en whistleblowerordning, advarer i sin rapport mod at indføre en whistleblowerordning ved lov. Udvalget anbefaler i stedet, at man i den enkelte myndighed overvejer, om man skal etablere en whistleblowerordning i myndigheden. Fredag afleverede udvalget rapporten til regeringen. Den bliver nu sendt i høring. * Udvalget skulle vurdere, om der er behov for lovgivning om offentligt ansattes ytringsfrihed, en styrket informations- og rådgivningsindsats eller andre administrative tiltag for at understøtte offentligt ansattes ytringsfrihed. * Udvalget har også set på, om der er behov for øget ansættelsesretslig beskyttelse af offentligt ansatte, der anvender deres ytringsfrihed. * Et enigt udvalg mener, at der er behov for en fortsat og løbende informationsindsats om offentligt ansattes ytringsfrihed. * Samtidig peger et stort flertal i udvalget på, at der ikke er behov for at lovgive om offentligt ansattes ytringsfrihed eller meddeleret. * Udvalget er mere delt med hensyn til, om der bør gennemføres en yderligere ansættelsesretslig beskyttelse af offentligt ansatte. * Et enig udvalg mener, at der ikke bør gennemføres lovgivning. Udvalget har i den forbindelse opstillet nogle generelle retningslinjer om, hvordan whistleblowerordninger i den offentlige forvaltning kan etableres og administreres. Kilder: Justitsministeriet /ritzau/