Kunne score 10 mia men: Goldman Sachs risikerer 4 mia på DONG børsnotering

Bæredygtighed

26/05/2016 15:49

Nick Allentoft

Værdien af Dong er steget markant, siden Goldman Sachs købte sig ind i 2014, men finanskæmpen holder fortsat fire milliarder i Dong, der dog værdisættes betydeligt højere end da Goldman Sachs købte en andel. Foreningen Kritiske Aktionærer vil købe en aktie i Dong for at kunne stille kritiske spørgsmål til ledelsen.
Det har har særdeles stor betydning for Dong, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs at købte aktier for 8 milliarder kroner for få år siden. Med børsnoteringen af Dong går Goldman Sachs' ejerandel fra 17,9 procent før børsnoteringen til 13,4 procent umiddelbart efter.    Dong bliver værdisat til op mod 100 mia kroner og i forbindelse med børsnoteringen har Goldman Sachs valgt at realisere halvdelen af sin investering og dermed få fire ud af de otte investerede milliarder hjem igen, viser Ritzaus beregninger ud fra børsprospektet.

Nye og gamle historier om Dong-sagen

Vi samler alle historier om Dong på denne tema-side.

Find nye og gamle historier og få styr på forløbet.

Den samlede værdi af Goldman Sachs' del af Dong - salget og den resterende aktiepost - lander efter børsnoteringen på mellem 15 og 19 milliarder kroner, og holder kursprisen vil Goldman Sachs kunne notere en fortjeneste på over 10 milliarder kroner.   - Det er en fænomenal forretning, som Goldman Sachs har lavet, siger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.   Ifølge Per Hansen skal forklaringen på den store gevinst findes i, at Dong Energy var i noget værre forfatning, da Goldman Sachs sammen med andre investorer købte en bid af selskabet.   - Det er vidnesbyrd om, at det er dyrt at være fattig. Sagen var, at Dong havde for meget gæld på det forkerte tidspunkt. Man betalte prisen for at have for meget gæld og ikke være tilstrækkelig kreditværdig, siger han.   Op til børsnoteringen har der været sat spørgsmålstegn ved, om staten solgte Dong for billigt og blev taget ved næsen af den amerikanske investeringsbank. Dong Energys administrerende direktør, Henrik Poulsen, mener, at værdistigningen skal forklares med selskabets grønne omstilling.   - Vi har foretaget et markant skifte i retningen af grøn energi. Vi har accelereret udbygningen af vores globale førerposition på havvind, og det har gjort, at vi de seneste år har ligget med en indtjeningsvækst på omkring ti procent, og det gør os til en af de hurtigst voksende energikoncerner i Europa i dag, siger han til Ritzau Finans.   Ud over den store omstilling minder direktøren om, at Dongs finansielle situation for få år siden var dårlig.   - Vi havde udfordringer med vores balance, og vi havde brug for at få tilført kapital. Den kapital, der blev tilført, har været fuldstændig afgørende for, at vi har kunnet skabe det, vi har i dag, hvor vi er en af verdens førende energikoncerner, siger Henrik Poulsen.   Han fortæller samtidig, at værdiansættelsen er sat på baggrund af rådgivning fra bankerne bag udbuddet samt feedback fra investorer. Den danske stat vil efter børsnoteringen have en aktieandel på 50,1.   Samlet viser planen for Dongs vej på børsen, at Dong Energy er værdisat til mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner. Samlet sættes 17,4 procent af aktierne til salg til en kurs mellem 200 og 255 kroner.   Kritiske Aktionærer pudser vagthunden Aaen på Dong Foreningen Kritiske Aktionærer vil være blandt de første, der køber en aktie i Dong Energy i forbindelse med børsnoteringen.

Det siger foreningens formand, Frank Aaen, i en pressemeddelelse. Der er for alvor brug for en kritisk stemme i Dong, lyder det. 

- Hvordan kunne det gå til, at man i 2014 solgte aktier til så lav en pris, at Goldman Sachs efter to år uden væsentlig indsats ser ud til at have fået en profit på 10 milliarder kroner, en forrentning på 125 procent, siger Frank Aaen i meddelelsen.    - Det er selv i de kredse ekstremt godt.   - Og hvordan kan man lave en aftale, der betyder, at direktøren står til at score 16-17 millioner kroner på børsnoteringen, en gevinst, der tilmed er blevet større, jo lavere prisen blev sat, da Goldman Sachs købte aktier, siger han.    Selv om Frank Aaen erkender, at "ulykken er sket" mener han, at det er vigtigt, at der rejses debat om, hvordan salget af Dong fandt sted. I hans øjne er det en jagt på retfærdighed.   - Det kan jo ikke passe, at man har en direktør, der ved at sælge for billigt af statens aktiver samtidig kan tjene en stor milliongevinst. Man kan kalde det historieskrivning, men det er jo også vores nutid, siger han.   Ifølge Frank Aaen er det foreningens ambition at købe én aktie til omkring 250 kroner for derigennem at købe sig adgang til at stille spørgsmål, rejse debat og skabe gennemsigtighed om Dongs beslutninger ved generalforsamlingen.   Frank Aaen har som formand for Kritiske Aktionærer stillet sig op på utallige generalforsamlinger i blandt andet A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg og Danske Bank for at stille kritiske spørgsmål til selskabernes ledelse.   FAKTA: Dong kan ryge direkte i børsens superliga Lykkedes det Dong Energy at få 255 kroner per aktie vil selskabet ifølge sit prospekt være 106,5 milliarder kroner værd. Det er mere end erhvervsikoner som Carlsberg, ISS og Vestas.   Her er de mest værdifulde selskaber på børsen målt på markedsværdi kl. 12:20 torsdag:  
  • Novo Nordisk - 950 milliarder kroner.
  • Nordea - 263 milliarder kroner.
  • Danske Bank 185 milliarder kroner.
  • A.P. Møller - Mærsk 184 milliarder kroner.
  • Pandora - 116 milliarder kroner.
  • Coloplast - 109 milliarder kroner.
  • - Dong Energy ved maksimal værdi efter udbud - 106,5 milliarder kroner.
  • Vestas - 103 milliarder kroner.
  • Novozymes - 100 milliarder kroner.
  • Carlsberg - 98 milliarder kroner.
  • - Dong Energy ved mindst mulige værdi efter udbud - 84 milliarder kroner.
  • Genmab - 71 milliarder kroner.
  • DSV - 57 milliarder kroner.
  • Chr. Hansen Holding - 55 milliarder kroner.
  • ISS - 49 milliarder kroner.
  Kilder: Bloomberg, Dong Energy   /ritzau/

Mest Læste

Annonce