Kvinder vil tabe hvis offentlig løn fremover forhandles lokalt

25 procent af lønnen skal forhandles lokalt i 2025, mener innovationsminister Sophie Løhde. Men mænd ansat i det offentlige får langt højere lokale løntillæg end deres kvindelige kolleger.

En mandlig kantineleder i kommunen får i gennemsnit 82.985 kr. i lokalt tillæg – der forhandles mellem den enkelte medarbejder og arbejdsgiveren – mens hans kvindelige kollega i gennemsnit hiver 36.824 kr. hjem. En forskel på næsten 50.000 kr. om året. Det skriver Information.

Og eksemplet er ikke enestående.

For når man øger den del af lønnen, der forhandles lokalt, så bliver forskellen mellem mænd og kvinders løn større, siger to forskere fra VIVE. Til mændenes fordel.

25 procent af lønnen skal forhandles lokalt i 2025, hvis det står til innovationsminister Sophie Løhde (V).

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

I et nyt svar fra innovationsministeren til Folketinget har ministeriet regnet på forskelle i de lokale tillæg mellem mænd og kvinder på det offentlige område.

Det fremgår af bilagene til folketingssvaret, hvor lokale tillæg er opgjort på stillinger fordelt i kommuner, regioner og stat.

Man kan ikke være sikker på, at de samme stillinger indeholder præcis de samme funktioner. Men forskellene viser en systematik, der falder ud til mænds fordel. Forskellen bliver større, hvis en større del af lønnen skal forhandles lokalt, vurderer forskningschef hos VIVE Lisbeth Pedersen.

"Lokallønnen udligner ikke forskellene. Den skaber tværtimod større forskel mellem mænd og kvinders løn," siger hun til Information.

Forskellen er mindst på det statslige område. Her får mænd i gennemsnit 43.915 kr. i lokale tillæg, mens kvinder får 37.503 kr. Det svarer til en forskel på 6.412 kr. Størst er den for de regionalt ansatte, hvor det lokale tillæg i gennemsnit er 20.497 kr. højere for mænd.

"Det, at regionerne kommer ud med den største forskel i lokale tillæg, svarer til, hvad vi finder, når vi kigger på hele gennemsnitslønnen," siger seniorforsker hos VIVE Mona Larsen. Når man beslutter, hvilke opgaver der er vigtige og skal udløse tillæg, skal man se på, hvordan det vil udmønte sig for kvinder og mænd. Ellers underbygger man kønsskævheden:

"Vi ved, at man på det offentlige område lønner efter uddannelse, anciennitet og stilling. Det er meget skematisk. Hvis man bliver ved med det, vil det være bedre for kvinder, end hvis større dele forhandles lokalt. Lønner man lokalt, vil det, firkantet sagt, være til mænds fordel," siger hun. 

Læs historien på Information.dk 

Emneord: 260318, Ligestilling, Information, Ligeløn, Sophie Løhde, OK18, Offentlige overenskomster, Lønforhandling, Lokal lønforhandling, Mona Larsen, VIVE, Lisbeth Pedersen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1536 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.03.18 Politik
  Nu skal handicappede i job: Minister lancerer kampagne

  Der fortsat alt for mange, der står uden for arbejdsmarkedet, selv om mange virksomheder tager et socialt ansvar, og selv om der er ordninger som eksempelvis fleksjob, personlig assistance og hjælpemidler, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

 • 12.03.18 Politik
  Regeringen: Privat lønudvikling er 8,6 procent

  Det er halve sandheder, når arbejdsgiverne påstår at deres ”tilbud” vil give lønstigninger til offentligt ansatte, der lægger sig op af de privates.

 • 08.03.18 Politik
  Lockout vil ramme almindelige danskere hårdt

  Lønmodtagerne ønsker en løsning for alle – ikke en lammende konflikt ! Med sine voldsomme lockout-varsler ved en kommende storkonflikt risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil.

 • 05.03.18 Politik
  15.000 statsansatte er udtaget til konflikt

  De statslige fagforbund varslede fredag konflikt på op mod 150 statslige arbejdspladser. Det betyder at ca. 15.000 statsligt ansatte nedlægger arbejdet, hvis ikke det lykkes parterne at finde en løsning i Forligsinstitutionen

 • 02.03.18 Politik
  Vores mål er en aftale, men det ser svært ud!

  De statsansattes forhandlere arbejder stadig for en overenskomstaftale efter orienterende møde i Forligsinstitutionen i dag. Men det ser svært ud, siger topforhandler Flemming Vinther.