Lad os omfavne fremtiden: Danmark skal melde sig ind i det globale kapløb

Politik

06/04/2016 08:15

Nick Allentoft

Vi taber og fortsætter med at tabe, hvis vi fastholder en tankegang om, at globaliseringen skal tilpasse sig den danske måde at være på. Lad os se muligheder, være optimistiske og ikke frygte forandringen, skriver Alex Vanopslagh i Velfærdsdebatten.

Hopper du på den vogn, hvor globaliseringen er et abstrakt fyord, der fylder folk med rædsel, usikkerhed og utryghed?

Så spænder du ben for fremskridt og øget velstand.  

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Inden du hyler op om, at konkurrencesamfundets vækstparadigme er ved at få os alle til at gå ned med stress, nedbryde velfærdssamfundet og at postmaterielle buzzwords som bæredygtighed er vigtigere end kolde kontanter, så lad mig minde om hvorfor vækst og velstand er med til at gøre din dagligdag bedre.


Derfor skal vi altid stræbe efter mere vækst

Kort sagt - så er det vækst og velstand, der gør verdenen til et bedre sted. For blot hundrede siden var ekstrem fattigdom og elendighed menneskets lod.

Ni ud af ti mennesker på jorden levede for under 5 kroner om dagen. Deres børn døde tidligt, livet var præget af sygdom, smerte, voldsom hungersnød og de færreste kunne læse og skrive. Det ændrede kapitalismen på, fordi det fik produktiviteten til at eksplodere og økonomien til at vækste.

Borgerne fik flere penge mellem hænderne. Man fik råd til bedre hygiejniske forhold, sygehuse og transportmidler hertil, som bragte børnedødeligheden ned, mens børn kom i skolen i stedet for i arbejde. Samme udvikling sker nu i Latinamerika, Afrika og Asien. Globaliseringen spreder vækst og kapitalisme.

Derfor er der god grund til, at fokusere på økonomisk vækst. Der er stadig familier, der har alt for få midler i deres dagligdag. Der er stadig syge mennesker, der trænger til nyere, bedre og dyrere medicin. Og med væksten kan vi få bedre boliger, mere sikre biler og større jobsikkerhed i hverdagen.

Tænk også på alle de muligheder og oplevelser ude i verden, som de fleste af os gere vil opleve, men måske ikke har råd til.  

Med økonomisk vækst kommer udvikling

For 30 år siden havde vi ikke bærbare computere, billige flyrejser, internet og mobiltelefoner. Vores liv og hverdag bliver hele tiden  bedre i kraft af udviklingen omkring os.  

Forestil dig hvilke muligheder vi har om 30 år herfra, hvis vi bliver ved med at vækste. Vi vil komme til at opleve tiltag, der har forbedret vores liv på samme måde, som adgangen til rent drikkevand, elektricitet i hjemmene og opfindelsen af køretøjer har gjort det.

Forestil dig hvor mange mennesker der har råd til at købe de ting, som kun de færreste tør drømme om i dag!

Men det forudsætter alt sammen, at vi bliver rigere og mere velstående. For det er i søgningen mod velstand, at vi skaber den konkurrence, der skaber fornyelse.

Globaliseringen giver os heldigvis en fantastisk chance for at sikre, at de kommende generationer får flere penge penge mellem hænderne og derved bedre muligheder for et frugtbart liv.

Men det kræver at vi sadler om og tilpasser os. Vi skal sætte os i førersædet.

 

Sådan vinder vi det globale kapløb

Omkostningerne skal ned

Globaliseringen betyder, at virksomheder på kryds og tværs af lande i højere grad konkurrerer med hinanden. Ligeledes er det markant lettere for virksomheder at rykke fra ét land til et andet. Det at have lave omkostninger bliver vigtigere. Og nej, det er selvfølgelig ikke kinesiske lønninger vi skal konkurrere imod. De arbejdspladser, der ryger ud af Danmark, går ikke til asiaterne.

Langt størstedelen af arbejdspladserne, som vi taber, er til de lande der ligner os: Holland, Sverige, Storbritannien og Tyskland. Det er særligt dem vi konkurrerer med - for vi har de samme fordele. Til gengæld er omkostningerne højere i Danmark. Og det er et problem. Hvorfor ansætte folk i Danmark til 120,- i timen, når du kan ansætte i Tyskland til 112,- i timen?  Hvorfor betale 22,5 % selskabsskat i Danmark, når du kan nøjes med 15% i Irland?

Hvorfor betale verdens højeste topskatter i Danmark, når du kan beholde flere af dine egne penge og få mere ud af din uddannelse i udlandet?

Det er død og pine nødvendigt med markant lavere skatter - i top som i bund - privat som erhverv - hvis vi skal tiltrække de dygtigste hoveder og store virksomheder. Og vi skal have lønningerne og omkostningerne ned, hvis ikke produktion skal rykkes syd for grænsen eller på den anden side af Øresund. Og ja, det vil selvfølgelig også betyde en mindre offentlig sektor og en anden velfærdsstat. Løsningen er ikke at sprede vores elendigheder til resten af norden, som Victor foreslår.

 

Investeringer: Vi skal blive klogere og dygtigere.

Centrum-venstre har ret i, at vi ikke kan konkurrere med kinesiske lønninger. Det vi særligt skal konkurrere på, er at have veluddannet arbejdskraft, de bedste forskere og videnscentre, samt de mest gunstige vilkår for innovation og nye opfindelser.

En socialdemokratisk konkurrencestat (altså en velfærdsstat), der investerer i opkvalificeringen af arbejdskraften og forskningen, kan måske endda spille en legitim rolle her. Men væk skal den reaktionære og forandrings-skræmte tankegang, hvor man beskytter de mest privilegerede.

Omfavn den teknologiske, digitale og menneskelige udvikling, der kan revolutionere vores samfund. Danmarks muligheder ligger lige her.

 

Se muligheder frem for problemer

Vi taber og fortsætter med at tabe, hvis vi fastholder en tankegang om, at globalisering er farligt - og at det er noget vi ikke behøver at tilpasse os. I stedet skal vi se muligheder, være optimistiske og ikke frygte forandringen.

Når Uber er ved at udkonkurrere taxa-branchen bør vi acceptere og forstå det. Pludselig bliver den privat ejede bil en produktionsfaktor, kunderne sparer penge og vi har fundet en smartere og lettere løsning at gøre tingene på. Dem, der begræder en sådan udvikling, er dem, der begræd at hestevogne blev udkonkurreret af biler, postvæsen af e-mails og Nokia af iPhones.

I stedet for at bekæmpe fremskridt og forsvare det bestående, så lad os se fremad. Om få år er også Uber ligegyldig, for til den tid har vi førerløse biler. Lad os som samfund sikre og skabe løsninger, der kan rumme fremtiden i stedet for at afvise den - og så blive konstant overraskede over, hvad den kommer med.

I stedet for at sprede frygt og rædsel over GMO-produkter, så lad os se mulighederne i at brødføde verdens befolkning og skabe sunde fødevarer, der forlænger vores livstid.

I stedet for at lave ramaskrig over tanken om robotter og kunstig intelligens, så tænk på hvordan vi kan frigøre masser af ressourcer og bruge dem på noget vigtigere.  

I stedet for at græde over, at dit arbejde er blevet digitaliseret, så opfind det næste digitale produkt.

Og i stedet for at frygte globaliseringen, så udnyt den. Ja, det skaber udfordringer. Det vil skabe store forandringer, som ikke alle vil føles behagelige til at starte med. Men med det rette mindset og de rette initiativer, kan vi bruge globaliseringen til at tiltrække vækst og velstand og skabe en bedre verden.

 

Mest Læste

Annonce