Læger: Jobcentre kan drive borgere på selvmordets rand

Ifølge læger og psykiatere rammes borgere på psyken af behandlingen på jobcenteret. Det sted hvor de ellers havde forventet hjælp.

Du går ind på jobcentret med en forventning om, at kommunen vil bringe dig videre. I stedet får du en psykisk nedtur. Det sker for et stigende antal borgere, fortæller læger og psykiatere, som Fagbladet 3F har talt med.
 
Bo Jensen Hou, praktiserende speciallæge i psykiatri, siger, at han jævnligt ser grædende patienter, som føler sig kørt ud i tovene af jobcentret.
 
 
- Det er både patienter, som har det psykisk dårligt, når de starter i jobcenteret, men også patienter, som udvikler angst eller depression som følge af behandlingen i jobcentret, siger Bo Jensen Hou til Fagbladet 3F.

Læs om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid. Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

Samme melding lyder fra psykiater på Frederiksberg, Mogens Undén.

- Jobcentret kan drive mennesker så langt ud i en depression, at tanken om selvmord er det mest fornuftige, siger han og peger på, at dårlig sagsbehandling bærer hovedansvaret for udløst eller genaktiveret stress og depression:
 
- Jeg har patienter, som har haft mere end ti sagsbehandlere. De har ikke en kinamands chance for at få kvalificeret hjælp. Sagsbehandlerne sidder ofte og udtaler sig på baggrund af en dyb uvidenhed.
 
Hos Lægeforeningen bekræfter man tendensen. Det er typisk patienter med usikkerhed på hele deres liv, for eksempel i forhold til økonomi, der rammes på den psykiske del, vurderer Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Attestudvalg:
 
- Har du en almindelig, håndgribelig arbejdsskade, går det normalt fint igennem. Men psykisk skrøbelige patienter er jobcentrene ikke altid gode til at håndtere. Så føler borgerne, at jobcentrene bliver deres modstander og ikke deres konsulent og støtte, siger Tue Flindt Müller, der selv er praktiserende læge i Slagelse.
 
Han hører fra sine kolleger, at jobcentrenes medarbejdere er for presset i forhold til at finde løsninger, der skal vise noget arbejdsevne hos borgerne:

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for for vores 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

- De sender for eksempel folk ud for tidligt i arbejdsprøvning. De overser derfor, at det ikke er smart at presse borgerne. For det kan de meget vel få det dårligere af, siger Tue Flindt Müller.

Der findes ingen statistik på området, men Johan Hviid Andersen, professor og speciallæge i arbejdsmedicin på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, bekræfter, at langt flere borgere rammes på psyken i jobsystemet i løbet af de seneste år:
 
- Når jeg modtager patienter, siger jeg altid, at hvis det overhovedet er muligt, skal de forsøge at få et job gennem deres venner og bekendte og undgå jobcentret.
 
Men for syge og nedslidte borgere er der ofte ingen vej uden om jobcentret. De er tilmeldt for at blive vurderet til for eksempel et fleksjob, ressourceforløb eller en førtidspension, hvis de er for dårlige til ordinært arbejde.
 
Ifølge Johan Hviid Andersen skyldes tilfældene af psykisk sygdom først og fremmest, at politikerne har opstillet for mange regler og for høje krav om dokumentation for at undgå sygdoms-svindel.
 
- Reglerne tvinger syge borgere gennem uværdige arbejdsprøvninger. Det udfordrer æresfølelsen, hvis du konstant skal bevise, at du ikke snyder. Særligt hvis du har arbejdet i 40 år, betalt din skat og aldrig bedt om hjælp fra det offentlige, siger han.
 
I en mail til Fagbladet 3F skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at kritik af kommunernes sagsbehandling er et emne, han tager meget alvorligt.
 
- Det er naturligvis afgørende, at kommunerne laver en ordentlig og grundig sagsbehandling. I de tilfælde, hvor borgerens arbejdsevne er så ubetydelig, at borgeren hverken nu eller i fremtiden kan forsørge sig selv, der forventer jeg, at kommunen indleder en sag om førtidspension. Jeg vil samtidigt understrege, at man ikke må få det dårligere af at være i ressourceforløb. Gør man det, skal ressourceforløbet stoppes, skriver ministeren.
Emneord: Socialkrisen, Socialkrise, Speciallæger, Jobcentre, Jobcenter, Beskæftigelsessystemet, Beskæftigelsesområdet, Ledighed, 120917
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1187 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Kommentarer
 • 17.09.17 M.S. Carstens
  Kan vi stille krav?

  til f.eks. at få bevis for, hvad en kommunal ansat er uddannet til, når vedkommende sidder med vores liv i hænderne?

  Kan vi forlange at få bevis for en sygeplejerskes uddannelse, når vedkommende arbejder i hjemmeplejen, når vedkommende ikke bære dansk sygeplejes emblem, mens de sætter en sprøjte i os?

  Har vi, som borgere, over hovedet noget krav på, at få evidens på hvem/hvad og med hvilken baggrund/berettigelse i forvaltningerne, de´ har sådan en udvidet ret til, at forvalte andres liv?

  Jeg savner i de´n grad fordring om bevist uddannelse, inden for de´m, som det kommunale væsen/ledelser/politikkerne, har ansat til, at råde/administrere/underkende menig borgers forøg på, at få et liv til at fungere!

  @live.dk

 • 16.09.17 M.S. Carstens
  Et alment overblik her,

  over forskellige borgere, som føler sig truffet af overskriften om "borgere på selvmordets rand"
  Vi var dem, som stadig havde lidt overskud, til at forsvare os, men jeg tænker rigtig meget på alle dem, som ikke kan eller allerede ude over raden:
  de gør det nok ikke selv fysisk, men lader stå til, indtil stilheden henter sig selv.

  Jeg håber virkelig, at der er nogle ansvarlige, som læser med her, forstår alvoren bag det og har rygrad til, at tage ansvaret alvorligt!

  Hvem melder sig?

 • 16.09.17 M.S. Carstens
  Den kommunale hjemmepleje er skam også med på listen:

  som i Thisted kommune (og andre?), hvor fysisk handicappede bliver stuvet ind under den kommunale hjemme"pleje", som stadig er ledet, af noget fra før kommunalreformen og hvor "ældrepleje" stadig er hvad, de ansatte er skolet under.
  Det er dybt deprimerende, at man som fysisk handicappet, i ellers bedste alder og aktive liv, skal nedværdiges til, at man ikke kan leve et liv, uden at nogen står og siger:
  "Jeg så, at hun stod ude i haven, så hvorfor skal hun så have hjælp til, at komme op af sengen om natten?"
  Men den "gode gamle hjemmepleje" er skam god arbejdssikring, for alle, der ikke lige har/fik udsigt til andet og forsvares med næb og klør over for den tvangsindlagte borger, for så længe "hønsegårdens hyener" kan fastholde en borger på deres konto, så er der sikret 70 skattebetalte besøg, med dybt forankrede dokumentationer, visitiationer, opfølgninger,.... og ikke mindst borgerens/førtidspensionisten/den handicappedes pligt til, at besvarer enhver idiotiske anklage, fra 70 personer i hjemmet om ugen,
  frem for, at kommunen kom borgeren i møde, med f.eks. Personlig borgerstyret hjælp:
  I Thisted kommune er man tvangsindlagt under §83, som her stadig er "ledet" under "kundskaber" fra før kommunalreformen og handicappede må, nej SKAL den untenly...., rette sig ind derefter, indtil, at borgeren må kapitulere og sige:
  Jeg kvitter mit liv og retter ind efter Jeres skabeloner (fra visitation til mindst uddannede planlægger og teamleder med ligeledes middelmådig uddannelse)
  Tjaaa, undskyld, men jeg kom sørme til at tage en lille vals med min mand i aften;
  Fyyy, fyyy, fy!!!; sådan noget kan man ikke og det er direkte udsmidning af enhver hjælp, hvis nogen opdagede det :-(

  Frem for en borgerstyret personlig assistance, hvor jeg med hjælp fra 3- 4, selv ansatte personer (mod nu de kommunale 70 "goddav Carstens") pr uge, kunne leve et liv, med hjælp til nydelse, fremfor livet med uendelig kamp, for bare at måtte være i live og have en mening og et ønske, om eget liv!


  Jeg vil hermed "kun" sige, at det ikke blot er i jobcentre, at folk drives til selvmordets rand, for "politikken" hersker hele vejen ned gennem systemet, som jeg her har videregivet, så spørgsmålet må være:
  Hvordan kan denne, selvbestaltede "du har at lystre mig" kultur i de kommunale organer stoppes?

  Jeg har desværre ikke megen tiltro til politikkere, da de hellere skøjter end handler (lønnen er jo hjemme for mine næste 4 år), så for alle som er ramt, hvad enten det er i jobcentre, hjemmepleje, psykiatri, kontanthjælp eller andet:
  Hvordan/hvor kan vi, menige borgere, sparke på, for at få kulturen ændret, så der klippeklart står at læse:
  STØT OP om borgerens liv, mens du er på arbejde, frem for, at promovere eget arbejdsliv i arbejdstiden, for ret egentlig burde kommunalt ansatte arbejde FOR borgeren i arbejdstiden og gå deres fagforeninger/ledelser i bedene, hvis noget ikke passer ind, i deres personlige forventninger til jobbet.

 • 11.09.17 Charlotte Elkjær Rasmussen
  Mørketalene er ikke undersøgt tilstrækkeligt. Meget tyder på et modbydeligt (social)psykologisk eksperiment hvor borgerne deltager ufrivilligt


  Få nedlagt de jobcentre og få tilbageført de opgaver der vedrører dagpengemodtagere til A-kasserne!
  Kommunerne kan så tage sig af alle andre sager vedrørene kontanthjælpsmodtagere, syge og mennesker der bør indstilles til Førtidspension.

  Ved at nedlægge jobcentrene så får man også mulighed for at starte på en frisk og dermed får man også mulighed for at tage et tiltrængt opgør med den NPM'ske målstyrings- og regnearkstilgang hvorunder både borgere og ansatte lider.
  Som det er nu i de fleste kommuner og jobcentre så er det mere reglen og NORMEN at ansatte socialrådgivere/sagsbehandlere pålægges og presses til ovenfra og ned via de NPM'ske målstyringer og regneark og ledelsesstil at skulle tilsidesætte faglighed for en favorisering af de krav og regnearks spekulationer om at kun et bestemt antal mennesker årligt må tildeles førtidspension eller årligt må være på den og den aktiveringsform. Dvs. ledelse, målstyring og kassetænkning får lov til at rangere højere end sagsbehandlernes/socialrådgivernes faglighed. Derudover så bliver sagsbehandlerne/socialrådgivernes også pålagt konsekvent at betvivle lægernes faglighed, kundskab og viden og på denne vis kommer især syge borgere til at lide fordi de IKKE er placeret på rette ydelser (for eksempel Førtidspension).

  Og derudover så bevirker Jobcentrenes og sagsbehandlernes/socialrådgivernes (ovenfra og ned pålagte) systematiske tvivl og konstante tvivl af lægernes faglighed, viden og kundskaber at 1) lægernes tid bliver spildt (tid som kunne gå til at tilse og behandle andre patienter) og 2) skatteborgernes penge bliver spildt i og med det koster jo penge at lægerne skal sidde og udfylde de dokumenter de én eller som det ofte er flere gange før er blevet afkrævet at udfylde.

  Og syge borgere lider både mentalt og fysisk i og med at de bliver tvunget ind i Jobcenter-hamsterhjulet og kylet rundt i det ene forløb efter det andet og at de netop IKKE bliver placeret på de rigtige ydelser og dermed får den tiltrængte ro og hvile (mentalt som fysisk) som syge borgere jo har brug for. Ofte er det sådan at syge borgere gøres mere syge af at befinde sig i Jobcenter-systemet i og med at lægernes faglighed, kundskab og viden ej respektes! Indtil videre er minimum 65 mennesker døde imens de har været i ressourceforløb.

  Antallet af mennesker som har fået forværret deres sygdom/lidelser er ukendt.
  Ligeså er mørketallet ukendt om hvorvidt samt om hvor mange der har/har haft tanker om selvskade, har forsøgt selvskade, har/har haft selvmordstanker, har udført selvmordsforsøg, samt hvor mange der rent faktisk har taget sig selv af dage som følge af at være i ressourceforløb.

  Ligeså eksisterer et mørketallet om selvmord, selvmordsforsøg, selvskade, selvmordstanker eller tanker om at gøre skade på sig selv for borgere der er placeret på andre ydelser såsom kontanthjælp, sygedagpenge, dagpenge samt forløb såsom "aktivering", "nyttejob", "praktik", "nyttejob" samt diverse afklaringsforløb.

  Mørketallet er ukendt på alle disse områder inden for det socialpolitiske område, og ingen synes rigtigt at bekymre sig eller vil igangsætte undersøgelser deraf. Ligeså er der ufattelig lidt - ELLER rettere burde man nok hellere sige STORT SET INGEN - forskning omkring de førnævnte forskellige mørketal.

  http://denoffentlige.dk/laeger-jobcentre-kan-drive-borgere-paa-selvmordets-rand

 • 11.09.17 Michaael42
  Ikke kun Jobcenteret

  Jeg var til funktionsevne undersøgelse hos en psykolog.
  Hun pressede mig ud i en situtation jeg ikke kunne håndtere.

  Resultat: Endnu et besøg på psykiatrisk skadestue.

 • 11.09.17 Rikke Noack Skivild
  Ikke bare kan - det gør de...

  Og med et flertal i befolkningen og Folketinget i ryggen.

  Sammen med one size/fit all-modellen i det højtbesungne, ikke-eksisterende velfærdssystem.

  Sundhedsplatformen, de årlige 2%-besparelser, fjernelse af alt, hvad der hedder varme hænder og standarder, for ikke at tale om finansloven og råderummet og embedsmænd, styrelser, djøfiseringen, mørklægningsloven, supersygehuse på forventet efterbevilling uden køkkener og adgang til offentlig transport, selv om tog kører lige forbi, 1813, lovhjemmel til tortur og pinsel uden den mindste gnist af hjerte og empati og viden om sygdomme og udenlansk forskning og viden...

  Grundforskningen er snart helt væk også,, så vi saver dén gren over, vi selv sidder på.

  Statistikker og tal bliver spundet og brugt som ægte falske nyheder. Ingen tør eller vil tage ansvar, og alle skubber aben videre. Det er ok at lyve og bedrage som minister og folkevalgt, hvis et flertal er enig i den politiske ideologi/retning, som åbenbart er 'mest muligt i egne lommer, koste hvad det må'.

  Det er så skræmmende, hvad vi som borgere i dette land tillader.
  Var det ikke syv ud af ti børn mellem 12 og 16 år, jvf. DR-nyhed, der synes, tortur er helt ok?
  Danmark er for lille et land til at ødelægge alt det, vi kan - det, vi har mellem ørerne - pga magt- og pengebegær, løgne og omskrivelser.
  Vi kan jo ikke leve af at klippe hinanden...

 • 11.09.17 Lone Bording
  Norddjursmodellen sparer skattekroner ig skaber lokal vækst ved at stopper ressourceforløb og bevilge fleks og førtid

  fra værste til bedste på to år - Norddjurs Kommune sparer på nytteløs aktivering og afklarer i dag det højeste antal kronisk syge og sårbare til fleks og førtid -man har taget politisk ansvar afsat millioner til at ansætte fagligt kompetente sagsbehandlere og gennemført at den enkelte sidder med et gennemsnit på 50 sager. I budgettet for 2018 er besparelserne ved at stoppe nytteløse ressourceforløb med dyr aktivering og bevilge førtid og fleks på 330.000 - samtidig har Norddjurs Kommune frigjort ressourcer på jobcenteret til at matche kommunens ufaglærte arbejdsløse med uddannelse og job -Norddjursmodellen viser i praksis at hurtig afklaring af de mest sårbare syge skaber et økonomisk råderum til at skabe social afbalanceret vækst og mere lokal velfærd

 • 11.09.17 Henrik Larsen
  Det blir bekræftet. Hvis man følger med i diverse fb grupper om emnet.

  ..

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige