Halk har beboerforeningen fået hjælp til at holde udenomsarealerne, og det er Ea og Peter Holm fra bestyrelsen glade for. Foto: Haderslev Kommune

Landsbypedeller giver lokalsamfund en hånd med

Velfærd

28/03/2014 09:23

Nick Allentoft

Lokalsamfund får løst opgaver gennem Landsbypedelordningen. Ordningen bliver mødt med stor glæde af lokale foreninger og frivillige, der nu kan blive aflastet i forhold til opgaver som hækklipning og malearbejde.

Det er endnu lidt for tidligt med græsslåning, men det er ellers en af de mange opgaver, der venter for Haderslev Kommunes nye korps af landspedeller.

I efteråret 2013 besluttede Haderslev Byråd, at der skulle oprettes en landsbypedelordning. Siden har lokalsamfund kunnet søge om at få hjælp gennem landsbypedelordningen. Ansøgninger er nu blevet gennemgået og har resulteret i, at de første landsbypedeller er trukket i arbejdstøjet og nu hjælper til i kommunens lokalsamfund.

Find flere gode historier i Case biblioket

Vores casebibliotek vokser hele tiden med gode historier og eksempler på nytænkning og fornyelse i hele den offentlige sektor. Klik her og gå på opdagelse. 

 

”Det er utroligt dejligt, at vi kan hjælpe vores mindre samfund på denne måde, og den respons vi har fået i opstartsfasen er så positiv. Selvom landsbypedellerne først lige er kommet i gang, kan vi mærke, at det er ordning, der rykker, og det i den grad er en saltvandsindsprøjtning til vores lokalsamfund”, siger borgmester H.P. Geil.

I Haderslev Kommune er ordningen skruet sådan sammen, at landsbypedellerne er organiseret i teams, der tager rundt og løser opgaver.

Et af de områder, der som de allerførste har fået tilknyttet en landsbypedel er Halk. Her skal en landsbypedel blandt andet hjælpe med hækklipning og græsslåning ved den gamle skole, der nu bliver brugt til forskellige aktiviteter.

”Det har reddet vores situation, at vi nu har fået del i landsbypedelordningen. Vi har indtil nu selv holdt vores udenomsarealer, men det kan vi ikke blive ved med, så vi glæder os over, at vi nu kan koncentrere os om foreningsarbejdet i stedet for at koncentrere os om vedligholdelse”, siger Ea Holm fra Halk Hejsager Beboerforening.

Også i Arnum er der tilknyttet en landsbypedel gennem ordningen. Arnum er et af de lokalsamfund, der på forhånd udviste stor interesse for ordningen, og derfor har det også vakt stor glæde, at der nu kommer en landsbypedel et par gange om ugen og hjælper med opgaver på den tidligere skole, der nu bruges til forskellige aktiviteter.

”Det er et stort skulderklap til alle os lokale ildsjæle, at der nu er kommet en landsbypedelordning. Vi får en aflastning i nogle af de fysiske opgaver, vi har, og det betyder rigtig meget”, siger Søren Jessen på vegne af bestyrelsen i Arnum Kultur og Fritidscenter.

Ansøgning

Landsbypedellerne er ansat i Haderslev Kommune og er seniorjobbere og flexjobbere, der typisk vil kunne løse opgaver som vedligehold, maling, græsslåning, hjælp til forberedelse af enkeltstående foreningsarrangementer, praktisk forefaldende arbejde, osv.

Landdistrikter eller lokalsamfund, der fremadrettet ønsker at få tildelt en pedel gennem Landsbypedelordningen, kan nu ansøge løbende via Haderslev Kommunes hjemmeside.

Når Haderslev Kommune har modtaget ansøgningen bliver det vurderet om det er opgave, som landsbypedellerne kan og må udføre - fx må det ikke være opgaver, der tilgodeser enkelt personer, eller opgaver af juridisk eller økonomisk karakter.

Indtil videre har kommunen modtaget 14-15 ansøgninger fra lokalsamfund.

Mest Læste

Annonce