Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

Det vurderer Odense Kommunes advokat, fra Advokatfirmaet Horten, efter at aftalen om brugsretten til Arena Fyn er blevet gennemgået, som en del af den samlede gennemgang af kontrakter på eventområdet. Odense Kommunes Stadsdirektør, Stefan Birkebjerg Andersen, har derfor bedt Advokatfirmaet Kromann Reumert om at kortlægge det faktiske forløb op til underskrivelsen af aftalen.
 
I forlængelse af evalueringen af Odense Kommunes vækstsatsning, Odense&Co, er alle kontrakter og aftaler på eventområdet også ved at blive gennemgået. I den gennemgang er det blevet klart, at en aftale fra oktober 2013 om at forlænge grundlejebetalingen i forbindelse med Odense Kommunes brugsretsaftale til Arena Fyn, sandsynligvis er i strid med reglerne.
 
 
Virksomheden henvendte sig til Odense Kommune tilbage i december 2012, med henblik på at forlænge den 5-årige aftale om grundlejebetaling for Arena Fyn. Odense Kommune udnyttede efter deres oplevelse ikke sin brugsret til arenaen i et omfang, der kunne skabe balance mellem udgifter til driften og de indtægter, der opnås ved arrangementer. Virksomheden ønskede en forlængelse af grundlejebetalingen på 2,5 mio. kr. pr. år i minimum 5 år.
 
Det fremgår af tillægsaftalen, at denne er lavet på grundlag af en passus i den oprindelige kontrakt om, at Odense Kommune er forpligtiget til at bidrage til balancen i driften af Arena Fyn. Tillægsaftalen omfatter en årlig grundleje for brug af Arena Fyn på 1,7 mio. kr. i årene 2013 til 2017. I tilknytning til forløbet indgås der også et sponsorat af fodboldklubben OB på 800.000 kr. om året i årene 2013 til 2017, således at de to aftaler beløber sig til i alt 2,5 mio. kr. årligt i 5 år.
 
Odense Kommunes advokat fra Advokatfirmaet Horten vurderer nu, at Odense Kommune ikke var aftaleretlig forpligtet til yderlig betaling til den pågældende virksomhed, som følge af kommunes mangelfulde udnyttelse af brugsretten til Arena Fyn, og at der derfor er tale om støtte. Der kan også være tale om, at denne støtte er helt eller delvis ulovlig.
 
Der er flere mulige måder at løse problemstillingen på. Det strækker sig fra en fælles proces med virksomheden, hvor der fremlægges en styrket dokumentation og helt over til, at det fulde beløb med renters rente betales tilbage fra virksomheden. Fremgangsmåden er ikke afklaret endnu, men Odense Kommune har allerede taget kontakt til den pågældende virksomhed, med henblik på at finde en løsning.
 
Forløbet fra december 2012, hvor virksomheden henvender sig til Odense Kommune om en ny aftale, til den endelige aftale underskrives 10. oktober 2013 er ikke fuldstændig klart. Stadsdirektøren har derfor bedt Advokatfirmaet Kromann Reumert om at kortlægge det faktiske forløb, fra virksomheden henvender sig til aftalen indgås.
 
Det er også forventningen, at Kromann Reumert vil vurdere, om der under forløbet er tilsidesat generelle forvaltningsretlige regler eller kommunalretlige regler.
 
Forligspartierne bag Odense&Co indkaldes til en orientering når undersøgelsen ligger klar.
 
Emneord: Odense Kommune, Odense Sport & Event, Arena Fyn, OPS, 070217, Kulturavisen, Kulturpolitik, Sport
Odense Kommune på DenOffentlige.dk Odense Kommune
Aktivitet: Artikler: 116 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.02.17 Infrastruktur
  Over 200 bliver fyret: Odense omlægger beskæftigelsesområdet

  Odenses politikere her vedtaget en historisk stor omlægning af kommunens beskæftigelsesindsats. Det vil berøre næsten hver sjette medarbejder i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen og lukker eller omlægger aktiveringer for godt 50 millioner kroner.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Verdens femtestørste aquapark bygges i Høje-Taastrup Kommune

  Nordic Water Universe, der er den nuværende arbejdstitel, bliver et byggeri af den helt store kaliber. I alt vil den nye oplevelsesoase dække et areal på 840.000 m² fordelt på to områder; en ferie- og forlystelsesby og en rekreativ naturpark. Med ombord i projektet er blandt andet verdens største hoteloperatør.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige