Løhde står fast: Statsansattes fridage kan inddrages

Ministeren for offentlig innovation står fast på, at det er arbejdsgiverens ret at opsige betalte fridage.

- Lokalt besluttede medarbejdergoder som eksempelvis arbejdsgiverbetalte fridage er ikke støbt i cement og uforanderlige.

Sådan lyder det fra minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V). Hun var onsdag kaldt i samråd, efter at lokale statslige arbejdsgivere har opsagt tre arbejdsgiverbetalte fridage: 24. og 31. december og 5. juni.

Sophie Løhde fastslog på samrådet, at de statslige arbejdsgivere efter hendes mening skal have ret til at opsige lokale aftaler om arbejdsgiverbetalte fridage:

DenOffentlige vil være dit medie

DenOffentlige er public service på markedsvilkår. Vi får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne.

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

- Så nej, jeg har ikke tænkt mig, at vi fra centralt hold skal tvinge de statslige arbejdsgivere til at opretholde arbejdsgiverbetalte fridage.

Hun udtrykker forståelse for, at medarbejderne og deres fagforeninger er utilfredse med beslutningen og ser den som en forringelse af deres vilkår. 

- Men det er en beslutning, som ligger hos de lokale arbejdsgivere. Jeg vil som minister ikke gå i gang med at administrere i detaljer på vegne af arbejdsgiverne, siger Sophie Løhde.

Hun henviser samtidig til, at det ikke er alle statslige ansatte, der har de tre arbejdsgiverbetalte fridage. 

- Det er i høj grad embedsmænd i departementer og styrelser. Der er altså ikke tale om en generel ret på tværs af staten til arbejdsgiverbetalt fri, siger ministeren.

Beslutningen om at opsige fridagene har givet anledning til en voldgiftssag, som snart ventes afgjorte. Afgørelsen skal svare på, om arbejdsgivere ensidigt kan opsige fridagene.

SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, kalder arbejdsgivernes fremfærd for demotiverende. Arbejdsgiverne "skalter og valter" med medarbejdernes vilkår uden at diskutere kompensation, siger han:

- Ministeren siger, at fridagene ikke er støbt i cement. Nej, selvfølgelig er de ikke det. 

- Men når ministeren selv siger, at fridagene repræsenterer en værdi, så vil det være naturligt, at staten møder op til overenskomstforhandlingerne med kravet, siger Karsten Hønge, der havde indkaldt til samrådet.

/ritzau/

Emneord: Statsansatte, Sophie Løhde, Innovationsminister, Flemming Winther, OAO, 110117, Overenskomstaftale, Overenskomster
Ritzau på DenOffentlige.dk Ritzaus Bureau har i mere end 100 år haft en helt særlig rolle i det danske samfund. Men bureauet er hverken kongeligt eller ”officielt”. Siden etableringen i 1866 har Ritzaus Bureau været privat...
Aktivitet: Artikler: 5241

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 30.01.17 Infrastruktur
  Staten bruger 7 mia årligt på IT: Minister starter oprydning i it-systemer

  Ministeren for offentlig innovation stiller sig nu i spidsen for at rydde op i statens it-systemer. Både de mange systemer, som ikke er blevet vedligeholdt eller udbudt og de store offentlige it-projekter, som nu skal sikkert i havn. De mange penge, som staten hvert år bruger på it, skal dermed anvendes klogere.

 • 18.11.16 Politik
  Finanslov 2017: 1,5 mia. kr. til sundheds- og ældreområdet i 2017

  Kræftpatienter og ældre tilgodeses med ekstra penge på næste års finanslov. Pengene skal bl.a. gå til en ny kræftplan, som skal forbedre og fremtidssikre kræftbehandlingen, og til initiativer, der skal give ældre en mere værdig pleje og bedre mad.

 • 15.11.16 Velfærd
  Regioner og minister enige: Politisk aftale om patientansvarlig læge

  Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Regioner har i samarbejde med flere faglige organisationer og patientforeninger indgået en aftale om en national model for patientansvarlige læger. Det skal øge patienternes tryghed og kvaliteten i behandlingen i det danske sygehusvæsen. Læs om aftalen her.

 • 26.09.16 Velfærd
  Her er den nationale demenshandlingsplan

  PRESSEMEDDELELSE – Tre nationale mål og 27 konkrete initiativer skal løfte demensindsatsen og gøre Danmark demensvenligt. Sundheds- og ældreministeren vil sikre en højere og mere ensartet kvalitet i behandlingen og plejen af mennesker med demens og i hjælpen til de pårørende.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige