En regering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative lyder som en stor mundfuld, men det er den mission, som Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen er sat til at løse.
Det er på Liberal Alliances opfordring, at Løkke er tvunget til at forsøge at danne en flertalsregering bestående af alle de fire borgerlige partier.
Dansk Folkeparti er blevet inviteret som de første til møde klokken 10 lørdag. Derefter kommer Liberal Alliance klokken 11.30 og til sidst blå bloks mindste parti, De Konservative, klokken 13.00.
- Hvis ikke opgaven kan løftes inden for grænserne af det mandat, så er der en ny situation, og så skal der i givet fald være en ny dronningerunde, sagde Lars Løkke Rasmussen, efter at han fredag var blevet udpeget til kongelig undersøger.
Dermed antyder han, at det kan blive yderst vanskeligt at indfri Liberal Alliances ambition om en firkløverregering.
På den ene side har Lars Løkke Rasmussen Dansk Folkeparti, der blev det største borgerlige parti. Og med flere mandater end Løkke, vil Kristian Thulesen Dahl formentlig kræve sig godt betalt for at gå med i en regering.
Liberal Alliance og De Konservative udgør de andre borgerlige bejlere, og de står på den anden side af Løkke med nogle helt andre mærkesager end Dansk Folkeparti. Derfor kan det ende med, at Løkke må bede om et nyt mandat, så han kan forhandle frit.
Sker det, er forventningen på Christiansborg, at forhandlingerne mest sandsynligt vil ende med en V-DF-regering eller en ren V-regering. Og dermed kan det vare en uge til 10 dage, inden en ny regering er på plads.
Forhandlingerne vil formentlig komme til at ligne det forløb, som man også ser i forbindelse med en finanslov.
Her kommer partierne en af gangen ind i forhandlingslokalet og svarer efterfølgende på spørgsmål fra pressen om forhandlingernes gang.
Det skal være med til at sikre en vis åbenhed - og samtidig give partierne omtale. Nogle gange bliver den åbenhed dog en hæmsko for forhandlingerne, fordi skænderier og krav bliver lagt frem i offentligheden.
Dermed bliver det lettere for vælgere og medier at udpege vindere og tabere i armlægningen om regeringsmagten.
Lars Løkke Rasmussen har dog lagt vægt på, at han ikke vil gentage forløbet fra 2011, hvor Socialdemokraterne, De Radikale og SF i tre uger forhandlede regeringsgrundlag uden at informere vælgerne om, hvilken politik de vil ende med at få fra den nye regering.
Det førte til omfattende beskyldninger om løftebrud mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da regeringsgrundlaget i oktober 2011 endeligt blev præsenteret.
Regeringsforhandlingerne vil denne gang foregå på Christiansborg i lokale 1-133 på 1. sal.
/ritzau/