Mad kan mere end mætte

Den gode og sunde mad kan være med til at give svækkede mennesker kræfterne tilbage, modvirke ulighed i sundhed, bidrage til et godt helbred og god trivsel i en hverdag fyldt med udfordringer.

Vi, der arbejder med kost, ernæring og sundhed ved det alt for godt: Et måltid er mere end maden på tallerkenen. Mad er med til at sætte rammerne om socialt samvær, om rehabilitering, om dannelse, læring og meget mere. Den gode og sunde mad kan være med til at give svækkede mennesker kræfterne tilbage, modvirke ulighed i sundhed, bidrage til et godt helbred og god trivsel i en hverdag fyldt med udfordringer.

For nogle mennesker er det gode og sunde måltid svært. Det er tydeligt i artiklerne fra det socialpsykiatriske bosted Tangkjær og psykiatrisk sundhedscenter Hvide Hus. Begge steder viser, at mad kan meget mere end at mætte. Mad kan være medicin og brændstof til at komme igennem sygdom. Mad kan være med til at holde sygdom fra døren og begrænse behovet for medicin helt generelt. Mad kan være med til at sikre, at borgeren tager bedre i mod effekten af medicin og den øvrige behandling. Og mad kan endda gøre kroppen yngre, som KRAM-projektet fra Gentofte kommune viser.

Kostfaglighed gør en stor forskel 
Begge historier viser, hvor stort et potentiale, der er for, at vores faglighed kan gøre en kæmpe forskel for borgere, der kæmper så rigeligt i forvejen. Og de viser, at der er brug for alle hjørner af vores profession – lige fra tilberedning af dejlig mad til ledelse, behandling, vejledning og sundhedsfremme. Vi har så meget, vi kan give til borgerne. Og der er masser af muligheder for endnu større samspil og samarbejde med for eksempel de kolleger, der løser pleje- og pædagogiske opgaver.

Jeg håber, at artiklerne også kan inspirere jobsøgende til at søge mod socialområdet og psykiatrien. Og at dig, der arbejder på en institution på det sociale område får lidt ny viden eller inspiration til det daglige arbejde. Og hvem ved? Måske bliver du inspireret til at sætte gang i et fagrådsprojekt om anbefalinger til mad og måltider i socialpsykiatrien.

Indlægget har været bragt i fagbladet Kost, Ernæring & Sundhed 11/2016.

Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 42 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 09.05.17 Velfærd
  Verdenskendt professor holder børne- og ungdomskonference i Danmark

  En af psykologiens fremmeste tænkere – skaberen af teorien om socialkonstruktionisme – professor Kenneth J. Gergen – er medarrangør, når Center for Skole og Læring, University College Sjælland i efteråret holder en stor konference om udsatte.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 05.05.17 Velfærd
  Skolebørn finder narkolager i Otterup

  Elever fra en 3. klasse fandt et parti narko i buskads ved deres skole, oplyser Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse. Glasset var delvist nedgravet og indeholdt et parti amfetamin.

 • 01.05.17 Velfærd
  Styrelse advarer psykiatrien: Indsats mod tvang går for langsom

  Den nye årsopgørelse for brug af tvang i psykiatrien viser, at det ikke går helt så hurtigt som forventet med at nedbringe brugen af tvang, samt at der er forskel i regionernes resultater. Hent årsopgørelsen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige