Mere konkurrence kan effektivisere det offentlige

Der er stort potentiale for at effektivisere den offentlige sektor ved at skabe mere konkurrence om de offentlige opgaver. Det bør de nye byråd tage til efterretning og dermed få skattekronerne til at nå længere, mener DI Service.

Kommunerne svigter opgaven med at lægge opgaver ud i fri konkurrence, konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport ”Status for offentlig konkurrence 2013”, som blev offentliggjort torsdag morgen. 
 
- Det er et uheldigt svigt fra kommunernes side af. For konkurrence sikrer, at opgaverne løses bedst og billigst, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service.
 
Stor forskel fra kommune til kommune
I kommunerne bliver kun hver fjerde af de opgaver, der er egnet til at komme i udbud, rent faktisk udsat for konkurrence, viser rapporten. Men det er meget forskelligt, hvor meget de enkelte kommuner lægger ud i konkurrence. I Gribskov Kommune er 41,8 procent af opgaverne konkurrenceudsat, mens det tilsvarende tal i Ikast-Brande Kommune er nede på 21,7 procent. 
 
- Det er tankevækkende, at der er så stor forskel på, hvor mange opgaver de enkelte kommuner lægger ud i fri konkurrence. En række kommuner er nået langt og har opnået gode resultater, og dem bør de øvrige kommuner kopiere, siger branchedirektøren.
 
Genindfør måltal
Hun mener, at Folketinget samtidigt bør genindføre de måltal for kommunernes konkurrenceudsættelse, som blev afskaffet for nogle år siden. 
 
- Det virker simpelt hen, når kommunerne har noget at stræbe efter, siger Mette Rose Skaksen. 
 
Milliarder at hente
Beregninger fra DI viser, at der kan frigøres fire milliarder kroner hvert år, hvis alle kommuner lægger lige så mange opgaver ud i konkurrence som de 10 kommuner, der gør det bedst. 
 
- Alene på det sociale område kan man frigøre to milliarder kroner om året, hvis kommunerne bruger konkurrence noget mere. Det gælder især på ældreområdet, hvor en lang række virksomheder står på spring for at konkurrere. Og det bør de nye byråd benytte sig af, når de skal have skattekronerne til at række længere, siger branchedirektør i DI Mette Rose Skaksen.
 
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 166 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 09.05.17 Velfærd
  Verdenskendt professor holder børne- og ungdomskonference i Danmark

  En af psykologiens fremmeste tænkere – skaberen af teorien om socialkonstruktionisme – professor Kenneth J. Gergen – er medarrangør, når Center for Skole og Læring, University College Sjælland i efteråret holder en stor konference om udsatte.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 05.05.17 Velfærd
  Skolebørn finder narkolager i Otterup

  Elever fra en 3. klasse fandt et parti narko i buskads ved deres skole, oplyser Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse. Glasset var delvist nedgravet og indeholdt et parti amfetamin.

 • 01.05.17 Velfærd
  Styrelse advarer psykiatrien: Indsats mod tvang går for langsom

  Den nye årsopgørelse for brug af tvang i psykiatrien viser, at det ikke går helt så hurtigt som forventet med at nedbringe brugen af tvang, samt at der er forskel i regionernes resultater. Hent årsopgørelsen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige