Foto: Kolding Kommune

Mindre hjælp til ældre på plejehjem

De ældre på landets plejehjem får mindre omsorg end for blot få år siden, og der er brug for et opgør om kvaliteten af plejen af de ældre på plejehjemmene, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det siger formanden for landets omkring 1.000 ledere på plejehjem og andre dele af ældresektoren, Ole Mørk Nielsen, på baggrund af en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt plejehjemsansatte.

Pleje- og omsorg under forandring.

Læs historien om en ny ledelse, der på rekordtid slog Thyra Frank's Lottekultur ihjel. 
 
 

I undersøgelsen siger næsten 60 pct. af de ansatte, at de har mindre tid til samtaler med beboerne på plejehjemmene. 40 pct. oplever, at de har mindre tid til omsorg for døende, og 30 pct. siger, at de har mindre tid til at hjælpe de ældre med bad og med anden personlig hygiejne som eksempelvis tandbørstning.

»De ansattes oplevelse er helt reel,« siger Ole Mørk Nielsen.

»Der er blevet mindre tid til pleje og omsorg. Mens der før i tiden var mellem 1,1 og 1,3 ansatte per plejehjemsbeboer, ligger vi skønsmæssigt på et gennemsnit på omkring 0,7 ansat per plejehjemsbeboer i dag. Og den reduktion er kommet samtidig med, at beboerne er blevet dårligere og dårligere. Der er i høj grad brug for at tage en seriøs diskussion af, hvad det er for en kvalitet i plejen, som vi vil give ældre på landets plejehjem,« siger Ole Mørk Nielsen.

Han henviser til, at en stor del af beboerne på et plejehjem ikke blot har fysiske, men også psykiske nedsættelser, idet eksempelvis ca. 60 pct. lider af demens. 

Emneord: Ældrepleje, Plejehjem, FOA
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1111 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Kommentarer
 • 26.08.15 Niels Therkildsesn
  Pleje på plejehjem

  Fra egne erfaringer har jeg ikke grund til at tvivle på, at det antal mennesker der tager sig af plejen på plejehjemmene er næsten halveret over de senere år. Og samtidig er beboerne på plejehjemmene blevet mere plejekrævende ( længst mulig i eget hjem) så i forhold til det reelle og rimelige behov er der formentlig tale om en halvering af plejeomfanget.
  Hvornår kommer der et oprør som følge af gentagne brudte valgløfter på plejehjemsområdet. Plejehjemsbeboeren er for svage til et oprør, så er det ikke en opgave for alle der tænker rimelighed i forhold til relativ svage mennesker??

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 09.03.17 Velfærd
  Aalborg Kommune vil invitere beboere på plejehjem med i køkkenet

  Nye køkkener på plejehjemmene skal give beboerne bedre mulighed for at deltage i madlavningen, men også for at tilpasse menuen til deres ønsker og for eksempel bruge farsen til at lave krebinetter i stedet for frikadeller.

 • 07.12.16 Velfærd
  Ældresagens fremtidsstudie: Ældreplejen er uværdig og får os til at frygte alderdommen

  Ældre Sagens Fremtidsstudie 2015 har spurgt mere end 4000 danskere i alderen 50-89 år om deres forventninger til fremtiden. Studiet dokumenterer sort på hvidt, at de ’yngste ældre’ – de 50-59-årige og dermed fremtidens pensionister - er de mest bekymrede for alderdommen. På en række punkter frygter de ligefrem alderdommen og de konsekvenser der måtte følge med.

 • 01.09.16 Velfærd
  Plejehjem inviterer babyer indenfor

  Kunne I tænke jer at komme på besøg på et plejehjem? Det spørgsmål vil nybagte forældre i København blive mødt med, når de får besøg af sundhedsplejersken.

 • 01.12.15 Ledelse
  På opdagelsesrejse i velfærdssamfundet

  Hvad ville man opdage, hvis man lod sig indskrive på et plejehjem? VIA University College tog alternative metoder i brug og fik nye perspektiver til at videreudvikle deres playmaker-forløb rettet mod kommunerne.

 • 05.10.15 Ledelse
  FOA: Konkursbølge kan undgås

  Konkursbølgen i plejesektoren kan undgås, hvis der indføres håndfaste krav til virksomhedernes økonomiske polstring, før de får tilladelse til at udøve pleje og omsorg over for ældre. Det mener FOA.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige