Minister lovede færre regler: Nu kommer der endnu flere

Politik

14/03/2017 20:45

Nick Allentoft

Nye regler skal skabe klarere rammer for kommunerne og borgere, der er i ressourceforløb. Forleden varslede beskæftigelsesministeren færre regler.

Det skal være slut med skrækhistorier om, at folk er kommet i klemme, når de er i ressourceforløb, som er målrettet personer, der har komplekse problemer ud over ledighed.

Der har været en række eksempler, som regeringspartierne samt Socialdemokratiet, De Radikale og SF nu vil dæmme op for med flere regler til kommunerne.

Det er partierne bag reformen af førtidspension og fleksjob fra 2012, der med reglerne vil sætte plaster på en række børnesygdomme i reformen.

- Det her kommer til at gøre en umiddelbar forskel, for så slipper vi for at høre nogle af de triste historier, som vi har skullet stå model til, og som har overskygget alle de gode resultater. Det har aldrig været meningen, at folk der er syge, skal blive mere syge, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Partierne har nu lanceret tre tiltag i en initiativpakke.

Nogle borgere i ressourceforløb har helbredsproblemer. Derfor skal der være en styrket sundhedsfaglig rådgivning, hvor borgere får ret til at få en ekstra vurdering fra en regional sundhedskoordinator.

I en skrivelse til kommunerne bliver det klargjort, hvem der er i målgruppen for et ressourceforløb og formålet med virksomhedspraktik bliver tydeliggjort.

For det tredje afsættes der en pulje på 40 millioner kroner. Den skal styrke borgerinddragelse, sagsbehandlingstider og en bedre parring mellem borgere og virksomheder, når der etableres praktikophold.

Inden udgangen af 2017 vil man se på hele reformen af førtidspension og fleksjob. Den trådte i kraft i 2013 og er stadig overordnet en god reform, understreges det.

Samme toner kommer fra Socialdemokratiet, som var bannerfører for reformen.

- Intentionerne i den lov, vi har lavet, er stadigvæk rigtig gode. Men vi har hørt alle historierne og kan godt se, at der er nogle ting, der ikke virker. Der var nogle kommuner, der har gjort det godt, men der var også nogen, der gjorde det skidt. Nu kan de se, hvad vi mente med reformen dengang, og hvad vi mener nu, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S).

Reformen skulle sikre, at personer under 40 år som udgangspunkt ikke får tilkendt førtidspension, men i stedet tilbydes ressourceforløb. Siden indførelsen har det væltet med historier om udsatte borgere, der er kommet gevaldigt i klemme i systemet. 

Forleden varslede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen ellers et opgør med de snart 30.000 sider regler i beskæftigelsessystemet. 

- Vi bliver nødt til at gribe i egen barm med hensyn til det regeltyranni og den bureaukratiske jungle, som vi har fået gennemført over årene med mange forskellige regler, som potentielt gør det sværere for kommunerne at have en større frihedsgrad, sagde Troels Lund Poulsen for få dage siden.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce