Minister: Vi har et fælles ansvar for at ruste medarbejderne til fremtiden

Medarbejderne i staten skal i højere grad rustes til et digitalt arbejdsmarked, og derfor skal pengene, der sættes af til kompetenceudvikling, bruges mere strategisk.

Det mener innovationsminister Sophie Løhde, som i dag udveksler krav med de faglige organisationer op til de kommende overenskomstforhandlinger.
 
Danmark og resten af verden gennemlever i disse år en kæmpe digital og teknologisk omvæltning. 
 
Ny digital teknologi vinder frem overalt og forandrer for altid den måde, vi lever og ikke mindst arbejder på. Og det gælder både i den private og offentlige sektor. 
 
Mange job ændrer indhold, og arbejdsopgaver, som tidligere blev håndteret af mennesker, løses i dag af eksempelvis robotteknologi. Og de kommende år vil endnu flere opgaver blive automatiseret. Ifølge en analyse, som Moderniseringsstyrelsen har fået foretaget, kan omkring 30 procent af opgaverne i den offentlige sektor automatiseres med den nuværende teknologi.
 
På den baggrund opfordrer innovationsminister Sophie Løhde til, at parterne ved de forestående overenskomstforhandlinger kan nå til enighed om, at midlerne til kompetenceudvikling af medarbejderne i staten i højere grad bliver anvendt strategisk i den kommende overenskomstperiode:

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

- Når vi ønsker at bruge pengene mere strategisk, hænger det bl.a. sammen med, at den digitalisering og automatisering, vi ser på alle niveauer i vores samfund, kommer til at forandre de statslige arbejdspladser radikalt. Derfor er det helt afgørende, at medarbejderne har de nødvendige kompetencer inden for f.eks. digitalisering og teknologi, siger Sophie Løhde og fortsætter:

- Vi kan ikke regne med, at gårsdagens kompetencer kan bruges til at løse morgendagens udfordringer på arbejdsmarkedet. Og derfor er det et fælles ansvar for staten som arbejdsgiver og de faglige organisationer, at vi i højere grad får rustet medarbejderne til fremtidens arbejdspladser.
 
For lidt fokus på digitale kompetencer
Rundt om på arbejdspladserne i staten bruges der mange millioner kroner på at udvikle medarbejdernes kompetencer. Alligevel tyder meget på, at der er for lidt fokus på at klæde medarbejderne på til en digital virkelighed.
En undersøgelse fra Dansk IT viser i hvert fald, at kun 16 procent af de offentlige virksomheder selv vurderer, at medarbejdernes digitale kompetencer svarer til deres behov. Og det er ifølge innovationsministeren et problem for både medarbejdere og arbejdsgivere:
- Hvis medarbejderne ikke har de nødvendige digitale kompetencer, er det ikke kun et problem for den enkelte. Det er i høj grad også et problem for staten som arbejdsgiver. For vi har også de kommende år brug for kompetente og dygtige medarbejdere til at løse de mange vigtige opgaver i vores samfund. Jeg håber derfor, vi kan blive enige om at bruge kompetencemidlerne mere målrettet, så vi bl.a. sikrer, at de medarbejdere, der har størst behov, kan tilegne sig de kompetencer, der er brug for, siger Sophie Løhde.
Finansministeriet og de faglige organisationer udveksler krav den 15. december.
Emneord: OK18, Statslige arbejdspladser, Sophie Løhde, Innovationsministeriet, Finansministeriet, Kompetenceudvikling, Fremtidens arbejdsmarked, Offentligt ansatte, 151217
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1344 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.01.18 Politik
  KL til innovationsministeren: Sådan skaber du mere sammenhæng i det offentlige

  10 udvalgte områder bør have særligt fokus i arbejdet med en sammenhængsreform, lyder det fra KL, som præsenterer nyt udspil på Kommunaløkonomisk Forum 2018.

 • 25.12.17 Politik
  Udvikling af kunstig intelligens

  Region Hovedstaden her netop godkendt en tre årig iværksætterindsats. Indsatsen skal skubbe på for at udforske og udvikle de muligheder, der er ved kunstig intelligens, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S):

 • 19.12.17 Politik
  ”Løngab” og julemanden er ens

  Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....

 • 15.12.17 Infrastruktur
  Danmarks femte nationalpark er nu en realitet

  Nationalpark Kongernes Nordsjælland er efter 12 års arbejde en realitet. Miljø-og fødevareministeren og forligskredsen glæder sig over det lokale engagement bag Danmarks næststørste nationalpark.

 • 12.12.17 Politik
  Ingen lønfest blandt de offentligt ansatte

  Det er ganske enkelt noget sludder, når Sophie Løhde påstår at lønudviklingen i det offentlige er løbet løbsk. Finansministeriet har nemlig selv været med til at lave en aftale der sikrer, at lønnen hhv. i det offentlige og private følger hinanden..

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige