- Vi skal aldrig belønne kriminalitet. Men vi skal gøre, hvad vi kan for at forhindre den. Samfundstjeneste er en sanktion. Det er en straf for noget, du har gjort. Det er en mindre indgribende sanktion, og det er måske en af årsagerne til, at det faktisk virker, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Ministerforslag skaber debat om afsoning

Politik

10/11/2014 12:24

Nick Allentoft

Justitsministeren bliver kaldt både "visionær" og "på vej i den forkerte retning" efter et forslag om, at unge i højere grad skal dømmes til samfundstjeneste.

Unge kriminelle skal i højere grad afsone samfundstjeneste i stedet for at sidde i fængsel, mener justitsminister Mette Frederiksen. 

- Vi skal aldrig belønne kriminalitet. Men vi skal gøre, hvad vi kan for at forhindre den. Samfundstjeneste er en sanktion. Det er en straf for noget, du har gjort. Det er en mindre indgribende sanktion, og det er måske en af årsagerne til, at det faktisk virker, siger hun til Ritzau.

                 Læs også: Konservative: Vejen til job skal ikke gå gennem kriminalitet

Hun forklarer, at der ikke er tale om domme for mord, grov vold, voldtægt, bande- eller rockerrelateret kriminalitet eller lignende.

I stedet vil der være tale om overtrædelser af færdselsloven, berigelseskriminalitet af mindre grov karakter og andre sager, hvor man efter en individuel bedømmelse finder det gavnligt.

- Vi har gode erfaringer med brug af samfundstjeneste i Danmark i dag, og derfor forslår vi nu at udvide det.

Forslaget er blevet mødt med blandede reaktioner. Der er roser fra John Hatting, der er formand for Kriminalforsorgsforeningen. Han mener, at forslaget er visionært.

- Hvis man vil bruge samfundstjeneste som alternativ til ubetinget fængsel, så er der tale om en helt ny måde at anvende staf på, siger John Hatting, der repræsenterer de civilt ansatte i fængselsvæsnet.

- Fængsler er universiteter i kriminalitet. Hvis vi kan holde folke ude og støtte den enkelte, hjælper man samfundet. Man bliver en samfundsfjende af at være i fængsel, siger han.

Forslaget fra justitsministeren har også udløst en diskussion om, hvad forskningen på området siger. Den diskussion har John Hatting ikke meget til overs for.

- Der findes tusindvis af forskningsresultater, der peger på, at fængsel avler mere fængsel. Det forvrider hele debatten at fremføre et helt marginalt studie, siger han.

Til gengæld stiller den konservative leder Søren Pape Poulsen sig uforstående overfor ministerens forslag.

- Det er helt galt at belønne en handling, der giver fængselsstraf, med et job i en børnehave eller på et plejehjem, siger han.

Han vægter personligt ansvar og retsfølelse højere end Mette Frederiksens argumenter om at holde førstegangskriminelle væk fra de dårlige vaner, man lærer i fængslet.

- Det er en endegyldigt falliterklæring at være mild overfor kriminelle, fordi man frygter, at de begår mere kriminalitet, siger partilederen for De Konservative. 

Han vil i stedet gribe tidligere ind i de unge kriminelles liv.

- Vi skal sætte ind langt før, så når den 14-årige løber rundt og smadrer ruder nede i byen, så får det en konsekvens første gang. Det kan være at vaske brandbiler nede på stationen fire-fem weekender i træk, siger Søren Pape Poulsen.

Venstres Jan E. Jørgensen vil ikke kategorisk afvise at bruge samfundstjeneste i stedet for fængselsstraf, men han har sine forbehold. 

- 50 dages fængsel skal ikke veksles til 50 timers samfundstjeneste - det er helt til grin - men samfundstjeneste hver weekend i et halvt år vil godt kunne erstatte fængsel i nogle tilfælde. Der er masser kriminelle, som man ikke bare sættes til at hjælpe i en børnehave, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce