Når videnrådgivning skal nytte mest

Lad fire simple principper styre, når det offentlige køber videnrådgivning – så enkelt lyder rådet i en ny pjece fra DI Videnrådgiverne. Pjecen skal sikre mindre bøvl og mere værdi.

Hvordan får kommuner, regioner og staten mest ud af pengene, når de køber rådgivning fra private videnrådgivere? Svaret er enkelt. Lad fire principper styre indkøbene. Det er der god økonomi og mindre bureaukrati i, lyder rådet fra DI Videnrådgiverne. Råd, der i dag bliver givet videre til alle indkøbschefer og direktører i kommuner, regioner, ministerier og styrelser.
 
For meget jura og bureaukrati for lidt løsning
Det er svært at købe komplekse ydelser som videnrådgivning. Men en ny guide ”Indkøb af videnrådgivning – med sund fornuft” skal hjælpe de offentlige indkøbere, så de får det maksimale udbytte, mindre bøvl og mere værdi ud af det, når de benytter eksterne videnrådgivere. 
 
- Indkøbsprocessen bliver ofte gjort mere besværlig end nødvendigt, fordi der kommer for meget fokus på bureaukrati og jura og for lidt på den løsning, man som indkøber har behov for, siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Videnrådgiverne.
 
Eksempelvis når en kommune vil have reduceret sygefraværet, sikret besparelser fra energieffektiviseringer eller lavet en analyse af, hvordan de får mere tilfredse brugere af ældreplejen. 
 
- Risikoen er ofte, at alle parter kommer til at bruge en masse ressourcer på forberedelse og forløbet, som intet har med selve opgaveløsningen at gøre, og derfor ikke skaber nogen værdi. Vi vil med publikationen sikre, at få sund fornuft og købmandskab tilbage i indkøbsprocessen, siger Henriette Søltoft. 
 
Mest mulig værdi
I guiden bliver der sat fokus på fire simple principper for at opnå succes: Proportionalitet mellem krav og opgavens størrelse, gennemskuelighed i konkurrencen, simple processer og dialog. 
 
- Meningen er at anbefalingerne til både indkøbere og tilbudsgivere skal sikre, at en opgave
bliver løst, så den skaber mest mulig værdi, siger Henriette Søltoft. 
 
”Indkøb af videnrådgivning – med sund fornuft” er lavet af DI Videnrådgiverne og Foreningen af Offentlige Indkøbere, IKA og kan hentes på viden.di.dk/businesscase.
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 167 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 07.03.17 Ledelse
  Konference: At være leder i et demokrati i bevægelse

  Krav om vækst, udvikling og forandring er et grundvilkår i fremtidens kommunale selvstyre. Konferencen Chef i Teknik og Miljø 2017 stiller derfor skarpt på ledelsesopgaven i det moderne demokrati.

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 24.02.17 Ledelse
  Indstil en tekst til Sprogprisen.dk

  Har du læst en sprogligt suveræn tekst på de sociale medier? Er du faldet over en fængende hjemmesidetekst? Har du modtaget en mail eller et brev der er knivskarpt formuleret? Så indstil teksten til Sprogprisen.dk!

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige