New public management for fuld udblæsning: Staten tæller flagstænger

Det vakte undren, da Berlingske afslørede, at statslige institutioner i begyndelsen af januar blev bedt om at tælle flagstænger. I bedste NPM-stil skulle det forberede et muligt beslutningsforslag. Et flag koster 200 kr.

Finansministeriet bad i begyndelsen af januar statens institutioner om at tælle deres flagstænger. Inden 11. januar skulle blandt andet universiteter og forsvaret indberette, hvor mange flagstænger, der bliver brugt på officielle flagdage. Det har Berlingske afsløret gennem flere artikler, men uden at få oplyst hvorfor. Nu oplyser Statsministeriet så til Ritzau, at man overvejer at markere den færøske flagdag og den grønlandske nationaldag. 

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Statsministeriet har overvejet, om statslige myndigheder skal flage med det færøske flag på den færøske flagdag den 25. april og med det grønlandske flag på den grønlandske nationaldag den 21. juni, skriver ministeriet i en mail til Ritzau. 

- Statsministeriet har derfor igangsat et arbejde for at afklare, hvad det rent praktisk vil betyde, med henblik på at der udarbejdes et grundlag for en eventuel politisk beslutning, skriver ministeriet. 

Folketingsmedlem Pernille Skipper (EL) stillede onsdag finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) et såkaldt udvalgsspørgsmål, hvor hun bad om svar på, hvorfor flagstængerne skulle tælles.

Nyheden om flagstangstællingen er også nået til England, hvor BBC blandet andet har skrevet om hashtagget #flagstangsgate, som bliver brugt på Twitter.

- Megen mystik, men min tanke er: hvor mange flagstænger er der så!? Spændingen er ulidelig, har folketingsmedlem Jeppe Jakobsen (DF) blandt andet skrevet på det sociale medie. 

Også Benny Engelbrecht (S) har undret sig over flagtælling. 

- Det er helt absurd. Hvorfor, har finansordføreren spurgt overfor tv2.dk. 

Resultatet af optællingen er, at der er 534 statslige flagstænger i Danmark, hvis man ser bort fra kirker og præstegårde. Det oplyser Finansministeriet til Ritzau.

En hurtig søgning på nettet - det tog redaktionen fire minutter - afslører, at Statens institutioner skulle have investeret cirka 200 kroner per flag, såfremt de nye flagdage bliver indført. Det svarer til omtrendt en halv til en hel arbejdstime alt inklusiv.

Ministeriet har tidligere ikke villet uddybe, hvad optællingen skulle gøre godt for. Der er ikke taget politisk stilling i sagen, ligesom de færøske og grønlandske myndigheder ikke er blevet inddraget i arbejdet.

Det fremgår således heller ikke, hvor meget tid statens ansatte har forbrugt på flagoptællingen samt den presseomtale, den har affødt. 

/ritzau/redaktionen

Emneord: Flagdag, NPM, Optælling, Statsministeriet, New Public Management, Ledelsesavisen
Den Offentlige på DenOffentlige.dk Du er DenOffentlige!...
Aktivitet: Artikler: 145

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 16.01.17 Ledelse
  Ny bog om distribueret ledelse: Ingen leder står alene

  Formelle ledere kan ikke tage ansvar for hver eneste handling i en kompleks organisation. Derfor distribueres ledelse i stor stil til medarbejderne, påpeger konsulent i COK,Mai-Britt Herløv Petersen og Susanne Ploug Sørensen i ny bog om emnet.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 30.08.16 Politik
  Her er regeringens 2025-plan

  Hent den 30 sider lange helhedsplan og den 244 sider lange 2025-plan her.

 • 01.12.15 Ledelse
  Tema søger nye veje for ledere

  Offentlige ledere står i en skruestik mellem statslig styring og hensynet til borgerne. Med ny avis om ledelse og styring sætter DenOffentlige en ramme med fokus på nyheder, videndeling og debat. To kendte ledere er redaktører.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige