VUC tager sig godt af de ordblinde

På VUC Roskilde tager vi de udfordringer, som vores ordblinde kursister møder alvorligt. Nu har vi fundet et koncept, der giver bonus for kursisterne.

Fra nederlag til studiestøtte
Mange ordblinde kommer med nederlag fra deres skoletid i bagagen. Med den rette hjælp bliver nederlagene vendt til sejre på VUC Roskilde. Flere af de ordblinde kursister kommer ud med en fornyet tro på sig selv.
”Når kursisterne får de rigtige it-programmer, studiestøttetimer og ordblindeundervisning, så virker det virkelig. Især er der god effekt af vores særlige engelsk-ordblinde-timer. Støtten betyder, at kursisterne får sat deres personlige evner meget mere i spil. Det giver selvtillid og sammen med det gode sociale miljø betyder det, at de får udnyttet deres fulde potentiale”, forklarer Marie Wolter Bertelsen, uddannelsesleder på ordblindeområdet.
 
Ro, tid og gratis ordblindetest
Det er gratis at blive testet for ordblindhed og gratis at gå på hold. Alle får hjælpemidler og computere med fx oplæsningsprogrammer. Der er kun 6 personer på et hold, så der er ro og god tid til den enkelte kursist. VUC Roskilde tilbyder særlige 9. og 10. klasser kun for ordblinde, og til sommer starter et helt nyt tiltag med en et-årig HF-pakke, der klæder kursisterne på til at tage en hel HF bagefter.  
”Der afholdes IT cafeer flere gange om måneden, hvor man, uden tilmelding, kan undersøge alt om apps, software og udstyr, som hjælper ordblinde. Her kan man også få fixet noget af det, der ikke virker, og man kan lære nye måder at bruge sine hjælpemidler på,” fortæller Marie Wolter Bertelsen.
 
Ordblind kursist er ambassadør
En af de ordblinde kursister på VUC Roskilde fungerer i rollen som ordblinde-ambassadør.
”Jeg er kontakten mellem de ordblinde kursister og skolen. Jeg kan give en masse information, for eksempel om den nye Ordblinde-HF, der kommer efter sommerferien, hvor man starter med fag på C-niveau det første år og rykker videre til B-niveau. Og så kan jeg henvise og vejlede de kursister, som ikke ved, hvordan de får hjælp,” siger Christian Torp Hansen, der er 33 år, læser på VUC Roskilde på HF enkeltfag og i øvrigt også er kursistrådsformand.
 
En at tage med til hjælpen
”For nogle mennesker er det et nederlag at få at vide, man er ordblind. Derfor kan det være svært at få taget hul på og gjort noget ved det. På den måde er det rart, at der er en medkursist, som selv er ordblind, der kan tage med hen til de steder, hvor hjælpen er,” siger Christian Torp Hansen.
 
Karakter gik fra 02 til 10
Kristine Plougmann er 20 år gammel og har haft det rigtig svært i folkeskolen. Hun blev først testet som 15-årig og fandt ud af, at hun var ordblind.
”Jeg har valgt VUC Roskilde, fordi det er et fedt sted og være, med gode lærer og fantastiske kursister og venner. Jeg får alt den hjælp jeg har brug for og kan se det går frem ad på karakterne, da jeg gik her første gang gik jeg fra 02 - 10 så det kan godt betale sig at gøre noget ved det,” siger Kristine Plougmann.
VUC Roskilde på DenOffentlige.dk VUC Roskilde tilbyder uddannelser for unge og voksne på 3 afdelinger i Roskilde, Køge og Greve....
Aktivitet: Artikler: 5 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 09.05.17 Velfærd
  Verdenskendt professor holder børne- og ungdomskonference i Danmark

  En af psykologiens fremmeste tænkere – skaberen af teorien om socialkonstruktionisme – professor Kenneth J. Gergen – er medarrangør, når Center for Skole og Læring, University College Sjælland i efteråret holder en stor konference om udsatte.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 05.05.17 Velfærd
  Skolebørn finder narkolager i Otterup

  Elever fra en 3. klasse fandt et parti narko i buskads ved deres skole, oplyser Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse. Glasset var delvist nedgravet og indeholdt et parti amfetamin.

 • 01.05.17 Velfærd
  Styrelse advarer psykiatrien: Indsats mod tvang går for langsom

  Den nye årsopgørelse for brug af tvang i psykiatrien viser, at det ikke går helt så hurtigt som forventet med at nedbringe brugen af tvang, samt at der er forskel i regionernes resultater. Hent årsopgørelsen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige