Grødet ja til ny overenskomst men historisk høj deltagelse

Aldrig har så mange deltaget i en urafstemning om et overenskomstresultat, og det glæder både LO og DA.

Der bliver ingen storkonflikt i næste uge. Det står klart, efter at resultatet af urafstemningen om de nye overenskomster er offentliggjort.
 
57,2 procent af dem, der stemte, sagde ja til overenskomsterne. Dermed kan overenskomsten træde i kraft og gælde de kommende tre år. Stemmeprocenten var samtidig historisk høj med 51,3 procent af de stemmeberettigede.

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne. Det skaber værdi for 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 
Det skyldes formentlig den debat, der har været om overenskomstresultaterne. En del fagforbund og lokalforeninger har ført en aktiv kampagne for et nej, fordi de er imod den ret til at varsle overarbejde, som arbejdsgiverne har fået indført.
 
Omvendt har forbund som HK og Dansk Metal advokeret for at stemme ja til overenskomsten, og det har medlemmerne tilsyneladende lyttet til. For Dansk Metals medlemmers vedkommende har det formentlig været medvirkende til et samlet ja på 71 procent.
 
De nye overenskomster giver som udgangspunkt en lønstigning på syv procent over de kommende tre år. Desuden er der indbygget større fleksibilitet, så den enkelte arbejdstager eksempelvis kan prioritere seniorfridage, børneomsorgsdage eller højere pensionsindbetalinger.
 
Høj stemmeprocent glæder arbejdsmarkedsparter
Mere end 200.000 LO-medlemmer har i de forgange fire uger tilkendegivet, hvad de synes om de overenskomstforlig, som er indgået i løbet af foråret. Det svarer til en stemmeprocent på mere end 51, hvilket er højt set med historiske briller.
 
Både LO-formand Lizette Risgaard og hendes modpart i Dansk Arbejdsgiverforening, direktør Jacob Holbraad, er begejstrede over den store deltagelse.
 
- Det viser, at medlemmerne har et stort engagement i deres overenskomst, og at de bakker op om resultatet, siger Lizette Risgaard.
 
LO-formanden hæfter sig ved, at overenskomsterne foruden lønstigninger også indeholder forbedringer for børnefamilier og seniormedarbejdere.

Sæt en dagsorden - bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige er fremtidens medie for videndeling og konstruktiv kommunikation. Du og din organisation kan blive redaktør for jeres eget indhold på DenOffentlige ligesom flere og flere andre allerede er. Kontakt udgiverkonsulent Claus Grønborg for at høre mere.

Du kan læse endnu mere her.

Hun har dog også noteret sig, at der har været stor kritik af arbejdsgivernes mulighed for at varsle overarbejde på op imod en time om dagen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der helt naturligt er stor opmærksomhed, når man ændrer på noget, specielt når vi taler om arbejdstid. Den bekymring skal vi tage alvorligt, siger hun.
 
Hos Dansk Arbejdsgiverforening glæder man sig over, at man nu for alvor kan planlægge for de kommende tre år, som overenskomsterne gælder.
 
Og at man med de nye overenskomster har sikret begge sider af forhandlingsbordet bedre vilkår fremover.
 
- Vi øger fleksibiliteten for virksomhederne. Vi styrker efteruddannelsen, så den svarer til behovet på fremtidens arbejdsmarked. Og vi tilgodeser familierne, så de bedre kan få hverdagen til at hænge sammen, siger han.
 
 
FAKTA: Sådan stemte fagforbundene ved urafstemningen
Der var stor intern uenighed blandt LO-forbundene om de nye overenskomster, men afstemningen om de nye overenskomster endte med et samlet ja fra de mere end 200.000 LO-medlemmer, der deltog.
 
Resultaterne viser, at der var store forskelle fra forbund til forbund. Hos NNF var der kun 13 procents opbakning til et ja, mens der omvendt var 87 procent af FOA's medlemmer, der stemte for.
 
Se ja-procenten opgjort efter forbund her (i parentes stemmeprocenten):
 
Blik & Rør: 52 (49).
 
El-forbundet: 54 (64).
 
Jernbaneforbundet: 37 (49).
 
Metal: 71 (58).
 
3F: 40 (50).
 
FOA: 87 (46).
 
NNF: 13 (75).
 
HK: 83 (48).
 
Malerforbundet: 40 (53).
 
Serviceforbundet: 78 (36).
 
Teknisk Landsforbund: 87 (45).
 
Kilde: LO
 
/ritzau/
Emneord: Overenskomstaftale, Overenskomster, Fagforeninger, 200417
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 5319

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.04.17 Politik
  Landdistrikter: Følg vækstteam og udvid sømandsskat

  Vækstteamet for Det Blå Danmark har fremlagt anbefalinger til erhvervsministeren. Afgørende med konkurrencedygtige rammevilkår for offshore-rederier, mener Landdistrikternes Fællesråd.

 • 21.04.17 Politik
  Nye tal: Udbud i kommuner står stille

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danske kommuner fortsat tøver med at lade private leverandører byde på offentlige opgaver som f.eks. rengøring, vedligeholdelse af veje og drift af kantiner. I 2016 har danske kommuner samlet set konkurrenceud

 • 25.03.15 Politik
  Lovændring skal sikre bedre lønvilkår for gods- og buskørsel

  Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, der skal stramme op på reglerne om, at chauffører på danske lastbiler skal aflønnes efter det danske overenskomstniveau, når der køres i Danmark. Forslaget er en udløber af regeringens aftale om social dumping med SF og EL. Samtidig udsendes et supplerende lovforslag i høring, der også skal sikre lønvilkårene på gods-, bus- og taxiområdet.

 • 10.03.15 Velfærd
  Cura Gruppen melder sig ind i Dansk Erhverv Arbejdsgiverforening

  Cura Gruppen har i dag meldt sig ind i arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv og dermed tiltrådt deres overenskomst med FOA pr. 16. marts 2015. Valget er faldet på Dansk Erhverv, fordi arbejdsgiverforeningen bedst tilfredsstiller Cura Gruppens behov for professionel bistand.

 • 09.09.13 Velfærd
  Mere tillid, mindre kontrol

  FTF er meget enig, når Produktivitetskommissionen i dag anbefaler, at offentligt ansatte skal bruge mindre tid på at dokumentere arbejdsprocesser og vises mere tillid til deres faglige skøn.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige