Kampen mod overvægt: Brug de ernæringsfaglige

Folkesundhed: Jeg er enig. Ingen vælger at veje 140 kilo. Så inden overvægten når så vidt, skal der være hjælp at hente hos en ernæringsprofessionel i samarbejde med andre kvalificerede fagpersoner.

Hver tiende i verden er overvægtig. Og herhjemme vejer hver anden voksen for meget. Også blandt børnene stiger vægten. I dag regner man med, at hvert femte barn vejer for meget. Der er noget helt galt. Og der er brug for kreative ideer til, hvordan udfordringen tackles.

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

Jeg ved, at vægt langtfra alene handler om mad. Men om arv og genetik, bevægelse, livsbetingelser og ressourcer i det hele taget. Det er ingen hemmelighed, at overvægt har social slagside – eksempelvis forekommer overvægt langt hyppigere hos børn af kortuddannede.

Læs også: Eksperter efterlyser bedre muligheder for hjælp til svært overvægtige

Men i sidste ende handler vægt og overvægt også helt konkret om mad. Og vi må bare konstatere, at der bliver gjort alt for lidt for at udnytte fagkompetencerne til at dæmme op for ringe madvaner og de sundhedsmæssige konsekvenser, der er forbundet med en usund livsstil og overvægt.

Det gælder, når overvægten har taget overhånd, og der alene er en fedmeoperation tilbage. Det gælder også inden, det går så galt, nemlig når man har erkendt, at vægten er ude af kontrol og har et ønske om hjælp til et vægttab og et ændret spisemønster.

Her skal der være hjælp at hente hos ernæringsprofessionelle f.eks. i det kommunale sundhedscenter. Eller et tilskud til vejledning hos en privatpraktiserende diætist. I dag får du kun hjælp, hvis du har penge og ressourcer til at bede om den. 

Læs også: Klinisk diætist Merete Espensen vejleder overvægtige før og efter en fedmeoperation. 

Men der skal også være hjælp længe inden, der overhovedet er et behov for hjælp.

Sæt en dagsorden - bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige er fremtidens medie for videndeling og konstruktiv kommunikation. Du og din organisation kan blive redaktør for jeres eget indhold på DenOffentlige ligesom flere og flere andre allerede er. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere her.

Vi ved, at mad i skoler og daginstitutioner, hvor dygtige medlemmer bidrager til at lære børn og unge om værdien af fælles måltider, færdigheder i madhåndværket, råvarekendskab og smag, har en positiv effekt. Det giver børnene gode spisevaner og en bevidsthed om betydningen af det fælles måltid, som vil følge dem, også når de bliver voksne. Og noget tyder på, at det kan være en afgørende barriere for at udvikle overvægt.

Så, kære politikere i regioner og kommuner, lad det derfor ikke blive ved øget adgang til fedmeoperationer. Lad os sætte de ernæringsprofessionelle kompetencer i spil, så de kan bidrage til en lettere barndom og øget folkesundhed.

Indlægget har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed 9/2017

Emneord: Kost og ernæring, Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, Overvægt, Fedme, Ernæringsassistenter, Forebyggelse, 241017
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 61 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Kommentarer
  • 26.10.17 Marianne Pedersen
    Kosten, ernæringen og overvægten

    Ghita Parry har selvfølgelig en dagsorden der også handler om at vi i langt højere grad skal have fri adgang til hendes specielle ekspertise - og helt ok med mig - det er jeg sikker på langt de fleste af os kan lære rigtig meget af.
    Når det så er sagt, så er Ghita Parrys udlægning blot en forlængelse af "samfundets" generelle holdning til den enkelte overvægtige - at det altid er den "enkeltes" eget ansvar. I virkeligheden er der jo efterhånden så mange beviser på, hvordan madindustrien ødelægger vores mad, så det vi tror er sundt og fornuftigt når vi handler ind, i virkeligheden ødelægger vores krops naturlige måde at arbejde på.
    Det er rigtig trist, at der stadig er den holdning i den offentlige udlægning og debat om overvægt og usund livsstil.
    I min optik er det nok de færreste der ønsker for sig selv at de skal være overvægtige. Men når man går rundt og er overbevist om, at man køber fornuftigt ind og i følge almen viden spiser sundt, og så alligevel ikke kan holde en normal vægt, så handler det jo om, at den mad vi køber, kun handler om profit for de virksomheder der skaber den, og som i bund og grund er lige glade med, om det enkelte menneske lever sundt og fornuftigt.

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige