Foto: Tina Harden for Aalborg Kommune

Ny forskning: Kondi og karakterer hænger sammen

Der er sammenhæng mellem kondital og karakter. Det konkluderer forskere fra Aalborg på baggrund af data fra et stort sundhedsprojekt foretaget i 2010.

I sidste halvdel af 2010 rullede der en test-karavane rundt på de kommunale veje. Målet for det mobile testcenter var at få sundhedstjekket 8. klasse elevernes sundhed. Samtlige 37 folkeskoler med overbygning blev besøgt og omkring 1164 elever fik målt deres kondital og fedtprocent. Skolesundhedsprojektet hed Projekt 3A. 

Vær med i Skoleavisen

Er du aktør på skoleområdet - privat, fri, efter eller folkeskole - så kan du bidrage til Skoleavisen på to måder. Send indlæg direkte til redaktionen på skoleavisen@denoffentlige.dk eller blive redaktør for dit eget indhold som udgiver på DenOffentlige. 

Vi holder workshop jævnligt for nye aktører til Skoleavisen. Få en mail når næste dato er fastlagt. Skriv til os her

Den gang blev der svedt godt i de forskellige gymnastiksale, aulaer, fagrum, hvor watt-max testen blev foretaget på kondicykler. Hver enkelt elev skulle give sig maximalt for at testen blev vellykket. Resultaterne af disse test er blevet koblet med registerdata og I disse dage danner de mange data baggrund for en videnskabelig artikel i et anderkendt amerikansk tidsskrift Journal of School Health.

-    Forskningen viser en sammenhæng mellem folkeskoleelevers kondital og karakterer. Hvor folkeskoleelever med høje kondital performer bedre akademisk i både de humanistiske og naturvidenskabelige fag end jævnaldrene med lavere kondital uafhængig af socioøkonomisk status og etnisk baggrund. Set i lyset af den nye skolereform, så virker den ekstra tid til fysisk aktivitet yderst hensigtsmæssig. De enkelte skolemiljøer kunne fokusere på at introducere fysiske aktiviteter, hvor eleverne flere gange om ugen har pulsen over snakke grænsen, idet dette ville skabe mulighed for at elevernes kondital kunne forbedres. Det vil umiddelbart have en positiv betydning for elevernes sundhedstilstand og kunne muligvis have positiv effekt på deres faglige præstationer, forklarer forsker Mikkel Porsborg Andersen.
 
International anerkendelse før
Det ikke er første gang, at Projekt 3A data bliver brugt i internationale publikationer. Der har blandt andet tidligere været artikler i Scandinavian Journal of Education, Scandinavian Journal of Public Health, og Social Indicators Research. Hos Aalborg Kommune har man alligevel armene oppe over hovedet ved denne udgivelse. 

-    Det var et storskala-projekt allerede dengang I 2010. Så vi er naturligvis utroligt stolte over at disse unikke data stadig kan bruges til seriøs forskning og nu bliver udgivet i et anerkendt tidsskrift. Det er et stort klap på ryggen til det store samarbejde som Aalborg Universitet, DGI Nordjylland og Aalborg Kommune havde under Projekt 3A. Det har vist sig at være fuldstændigt unikt at alle skoler i kommunen havde åbenhed og var positivt indstillet over for projektet, fortæller Morten Ubbesen, projektkonsulent i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

 
Forskningen vækker ligeledes begejstring hos Sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl i Aalborg Kommune, der bliver bekræftiget i at det at deltage i forskning er vitalt – også for kommuner.
 
-    Det viser hvor vigtigt det er, at vi som kommune indgår i store forskningsprojekter. Vi har et ansvar i forhold til at skaffe valid data, så vi kan prioritere kvalificeret i hverdagen. Jeg synes det er imponerende at Projekt 3A nu er med til at sætte en sundhedsdagsorden i USA, og i det hele taget måske danne grundlag for, at man kan forbedre både sundhedstilstand og det faglige hos børn og unge globalt, siger Mads Duedahl
 
Mikkel Porsborg er yderligere i gang med at undersøge sammenhæng mellem elevernes kondital og deres til- og fravalg af en ungdomsuddannelse, samt hvilke betydning forældres sundhed har for elevernes faglige præstationer. Disse undersøgelser skal danne det videnskabelige grundlag for hans Ph.d.-afhandling. 
 
Projekt 3A blev til i et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Aalborg Universitet og DGI Nordjylland. Støttet af TrygFonden, Helsefonden og Det Obelske Familiefond.  Den nye forskning er alene blevet støttet af Helsefonden.
 
Emneord: Motion, Bevægelse i folkeskolen, Idrætsklasser, Idræt, Skoleavisen, Karakterer, Forskning, Aalborg Kommune, Aalborg Universitet, DGI Nordjylland, Projekt 3A, Trygfonden, Det Obelske Familiefond, Mikkel Porsborg, Morten Ubbesen
Aalborg Kommune på DenOffentlige.dk Aalborg Kommune
Aktivitet: Artikler: 66 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 09.03.17 Velfærd
  Aalborg Kommune vil invitere beboere på plejehjem med i køkkenet

  Nye køkkener på plejehjemmene skal give beboerne bedre mulighed for at deltage i madlavningen, men også for at tilpasse menuen til deres ønsker og for eksempel bruge farsen til at lave krebinetter i stedet for frikadeller.

 • 03.03.17 Velfærd
  Sensorer skal afsløre familiers motionsvaner

  University College Sjælland har nu igangsat et forskningsprojekt i Lolland-Falster Undersøgelsen. Forskerne anvender sensorer til at undersøge familiers fysiske aktivitet.

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 21.02.17 Velfærd
  Nu kan man få løn under læreruddannelsen

  Seks sjællandske kommuner vil nu tilbyde lønnet arbejde på en skole sideløbende med uddannelsen til lærer. Muligheden er især oplagt for lærervikarer, der ønsker mere faglig og pædagogisk ballast.

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige