"Vi vil udvikle rollemodeller for, hvordan virksomheder kan forene social og forretningsmæssig succes og skabe flere arbejdspladser til udsatte mennesker på et økonomisk bæredygtigt grundlag," siger TrygFondens direktør Gurli Martinussen, der er bestyrelsesformand for Den Sociale Kapitalfond.

Ny rapport: Opskrift på socialt ansvar og forretningsmæssig succes

Velfærd

11/05/2015 09:30

Mikkel Sarka

Langt flere danske virksomheder kan blive mere socialt ansvarlige og konkurrencedygtige på samme tid. Sådan lyder hovedkonklusionen i ny rapport fra Danmarks første sociale investeringsfond. Den Sociale Kapitalfond kommer nu med bud på, hvor de sociale vækstvirksomheder skal findes. Det sker på baggrund af Fondens første tre års arbejde og analyser af over 450 sociale virksomheder – den hidtil største kortlægning af området.
Der er i dag i Danmark over 400.000 udsatte ledige med fysiske, psykiske og sociale problemer udover ledighed. De skal i langt højere grad hjælpes i arbejde i de private virksomheder. Sådan lyder det fra både beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen og Carsten Koch-udvalget i dets anbefalinger til regeringen.   Men hvordan får vi flere danske virksomheder til at tage et større socialt ansvar, når de samtidig skal klare sig på et konkurrencepræget marked? Det giver Danmarks første sociale investeringsfond et bud på. Den Sociale Kapitalfond blev i slutningen af 2011 stiftet af TrygFonden, der donerer 75 mio. kr. til Fondens arbejde i 2011-17. Ifølge TrygFondens direktør Gurli Martinussen, der er bestyrelsesformand for Den Sociale Kapitalfond, er målet at inspirere flere virksomheder til at skabe nye muligheder for udsatte mennesker:   ”Vi vil udvikle rollemodeller for, hvordan virksomheder kan forene social og forretningsmæssig succes og skabe flere arbejdspladser til udsatte mennesker på et økonomisk bæredygtigt grundlag. Vi gør det ved at investere kapital og kompetencer i sociale virksomheder, der løser sociale problemer ved at drive forretning. Når de er bedst, kan de få den sociale og økonomiske bundlinje til at gå hånd i hånd”.

 

I en ny rapport, som udkommer i dag, gør Den Sociale Kapitalfond status på de første tre års arbejde. I 2011-14 har Fonden analyseret over 450 virksomheder – den største kortlægning på området hidtil – og samarbejdet med 27 sociale virksomheder i sine investeringer og acceleratorprogrammer. Resultaterne er bl.a. 114 nye job og uddannelsespladser samt vækst og bedre bundlinjer i virksomhederne. (Se fakta og resultater herunder.) På den baggrund præsenterer rapporten et bud på, hvilke virksomheder der har størst potentiale for med succes at kombinere et stort socialt ansvar med høj vækst og gode resultater:

  Det er typisk små og mellemstore virksomheder med stærk lokal forankring på udvalgte industri- og serviceområdet. De satser på nicheområder hvor kunderne efterspørger kvalitet og lægger vægt på den gode historie, og ikke alene på pris og mængde. Og de sikrer en klar sammenhæng mellem den sociale indsats og virksomhedens mission og kerneforretning – frem for kun at have det sociale aspekt ”til pynt”. De findes især i ny generation af iværksættere der gerne vil kombinere ”purpose & profit” samt bl.a. grønne produktionsområder som økologi og genbrug (se eksempel herunder). Men der kan komme langt flere:   ”Der er et stort potentiale for at udbrede tilgangen fra de sociale virksomheder til langt flere danske SMV’er”, siger Den Sociale Kapitalfonds adm. direktør og initiativtager, Lars Jannick Johansen: ”Det skyldes bl.a. mulighederne i offentlige beskæftigelsesordninger, eksempelvis fleksjob, kombineret med den specielle goodwill fra kunder, medarbejdere, og samarbejdspartnere, der i stigende grad følger af at ”være social”. Vi oplever at stadig flere virksomhedsledere og iværksættere får øjnene op for disse muligheder”.   I dag har 30 pct. af alle private virksomheder i Danmark ansat udsatte mennesker med offentlig støtte. Og mange virksomheder vil gerne vil gøre mere for flere udsatte ledige, hvis det kan spille sammen med en fornuftig forretning. En undersøgelse fra videnshuset Cabi viste for nyligt at 56 pct. af de private virksomheder er åbne for at få udsatte ledige i fx virksomhedspraktik, løntilskudsforløb eller fleksjob.   Fakta om Den Sociale Kapitalfond   Danmarks første sociale venturefond og accelerator for sociale virksomheder, som løser sociale problemer ved at drive forretning. Den Sociale Kapitalfond har pt. tre aktiviteter:  Investeringer i sociale virksomheder med betydeligt udviklingspotentiale, som skaber nye muligheder for udsatte mennesker – med 75 mio. kr. fra TrygFonden. Når investeringer tilbagebetales, geninvesteres kapitalen i nye sociale virksomheder.  
  • Det Sociale Vækstprogram – et målrettet udviklingsprogram for socialøkonomiske virksomheder for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet.
  • Social StartUp – Danmarks første accelerator for sociale iværksættere, med projektstøtte fra VELUX FONDEN i samfinansiering fra VILLUM FONDEN.
  Den Sociale Kapitalfond blev etableret i 2011 af TrygFonden på initiativ af Lars Jannick Johansen med professionel støtte fra advokatvirksomheden Accura og revisionsvirksomheden EY, der sammen med rådgivningsvirksomheden Accenture er kompetencepartnere for Den Sociale Kapitalfond og bidrager med omfattende professionel støtte til Fondens arbejde.

 

Mest Læste

Annonce