Læs mere om psykiatrien her
Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside.
Både overlæger, sygeplejersker, psykologer og social- og sundhedsassistenter på Psykiatrisk Hospital Risskov ved Aarhus er enige: Det går ikke.
Der er for få hænder, og forholdene på deres arbejdsplads er så kritisable, at den samlede personalegruppe har sendt et åbent brev med sin bekymring til Region Midtjylland. Det skriver Jyllands-Posten. LÆS OGSÅ: Eksplosion i antal børn og unge med psykiske lidelser Malene Marie Lange er læge og fællestillidsmand for Yngre Læger i Region Midtjyllands psykiatri. Hun siger til avisen: - Alle faggrupper er nået til et punkt, hvor de ikke længere kan stå inde for kvaliteten af behandlingen. Vores patienter betaler prisen. Det er fagligt uforsvarlig, hvis vi ikke råber op. I de første otte måneder af 2016 har der været 551 tilfælde af trusler eller vold mod personalet på det psykiatriske hospital. Sidste år var antallet 408. På nattevagter er der to ansatte til 17 psykiatriske patienter på hver afdeling. Hvis en anden afdeling beder om forstærkning, bliver en ansat - ofte en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent - derfor efterladt alene tilbage.Det åbne brev har ifølge Jyllands-Posten fået SF's folketingsmedlem fra Østjylland, Kirsten Normann Andersen, til at indkalde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd.
- Det her er en falliterklæring, siger Kirsten Normann Andersen til avisen. LÆS OGSÅ: Pårørende og psykiatere i kor: Psykiatrien er i krise Bent Hansen (S), der er formand for både Region Midtjylland og for Danske Regioner, har ifølge Jyllands-Posten sagt, at han tager henvendelsen "meget alvorligt". Bent Hansen: Psykiatri-pres i Risskov er landsdækkende Situationen på Psykiatrisk Hospital Risskov er næppe værre end andre steder, lyder det fra regionsrådsformand Bent Hansen (S). Han er ikke overrasket over klageråbet. - Jeg var i forvejen klar over deres bekymring. Der er allerede en dialog i gang med hospitalet, og der er taget forskellige initiativer, siger Bent Hansen, der også er formand for Danske Regioner. LÆS OGSÅ: Skab lighed - lav en kræftpakke for psykiatrien Han henviser til, at han har været i kontakt med tillidsmænd og ledere fra det psykiatriske hospital. Og i den forbindelse er der blandt andet taget initiativ til at bruge mere fastansat personale i stedet for vikarer. - Der er desuden kommet mere fokus på, hvordan man kan skærme særligt farlige patienter, nævner Bent Hansen. Han afviser ikke, at personalet er presset. Men der synes ikke at være et særligt problem med for få medarbejdere og sengepladser i Risskov.- Der er ikke foretaget nogen særlige nedskæringer på Psykiatrisk Hospital Risskov, som skulle gøre situationen speciel. Men der er pres på de psykiatriske afdelinger i hele landet og ligeledes i Region Midtjylland. Der er også pres på de øvrige psykiatriske afdelinger i regionen, så der adskiller Risskov sig ikke, siger han.
Bent Hansen forsikrer, at han er lydhør over for medarbejdernes kritik. Men han vil også se, om de tiltag, der allerede er sat i værk, kan forbedre forholdene på deres arbejdsplads. - Vi skal følge udviklingen. Og de objektive ting, som medarbejderne nævner, vil jeg selvfølgelig interessere mig for, siger Bent Hansen. Ifølge Jyllands-Posten har der de første otte måneder af 2016 været 551 tilfælde af trusler eller vold mod personalet på det psykiatriske hospital. Sidste år var antallet 408. /ritzau/