Nye regler risikerer at kriminalisere hjemløse

Kirkens Korshær til politikerne: Hjemløshed løses ikke af forbud.

Det skal være ulovligt at bo i en såkaldt "lejr" på offentlige steder. Det foreslår partierne bag finansloven, Venstre, LA, Konservative og DF.

Begrundelsen er, at sådanne lejre af mennesker og deres ejendele angiveligt skaber utryghed og andre gener blandt omkringboende og forbipasserende. 

DenOffentlige vil være dit medie

DenOffentlige er public service på markedsvilkår. Vi får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne.

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

Kirkens Korshær er lodret uenig i nødvendigheden af forbuddet. Vi er desuden stærkt bekymrede for, at forbuddet i praksis vil betyde en kriminalisering af hjemløshed. Derfor har vi i vores høringssvar pointeret, at en hjemløs jo netop er nødt til at bo på offentlige steder, da han eller hun ikke har et privat et af slagsen. Et forbud mod at bo på gaden løser ingen problemer. 

Politiet har igennem de seneste år, særligt i København, gennemført forskellige tiltag i forsøget på at fjerne hjemløse fra gaderne, f.eks. ved at udskrive bøder for at sove i parker, konfiskere ejendele mv. Hensigten med det aktuelle forbud synes at være den samme, nemlig at rydde det offentlige rum for synet af dét, der er virkeligheden: at der er mennesker i vores samfund, der er i en så elendig situation, at de må leve på gaden. Det foreslåede forbud vil ikke ændre på den virkelighed, men i stedet skabe yderligere marginalisering og udstødelse. 

Hvad med den hjemløses tryghed?
Fra politisk side har der i forbindelse med forslaget været udtalelser om, at dette forslag retter sig mod mennesker med romabaggrund, der opholder sig i Danmark. Som med al anden lovgivning vil konsekvensen være, at alle mennesker i Danmark, som er ramt af hjemløshed, vil være omfattet, og dermed nærmer vi os - efter Kirkens Korshærs opfattelse - en kriminalisering af hjemløshed. 

Følg Kirkens Korshær på DenOffentlige

Kirkens Korshær deler viden, nyheder og erfaringer på DenOffentlige. Læs mere om organisationen og se alle artikler her.

Kirkens Korshær har over 100 års erfaring med at arbejde med mennesker, som er hjemløse, og vi ved derfor, at hjemløshed først og fremmest er et socialt problem. Hjemløshed handler om fattigdom, psykisk sygdom, misbrug, manglende netværk osv. Det er uhensigtsmæssigt - hvis ikke direkte skadeligt - at forsøge at løse dette problem ved at forbyde dets synlighed. Vi ved også, at den enkeltes overlevelsesmuligheder forbedres ved, at han eller hun søger sammen med andre på gaden, så de kan beskytte hinanden mod overgreb.

Boliger i stedet for forbud
Vi oplever i disse år, at fattige og hjemløse mennesker med mange forskellige nationale baggrunde opholder sig i Danmark og forsøger at skabe bedre livsmuligheder for sig selv og familie i hjemlandet. Det er en konsekvens af reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed og af den enorme forskel på levevilkårene i forskellige europæiske lande. Også den hjemløshed, som mennesker med romabaggrund repræsenterer, er derfor resultat af sociale og politiske forhold, som vi ikke kan kriminalisere mennesker for.  

Vi foreslår, at man i stedet iværksætter tiltag, der sigter mod at afhjælpe årsagen til, at hjemløse opholder sig i lejre og lejrlignende forhold. Altså reelle alternativer, f.eks. i form af midlertidige boliger. Vi stiller gerne vores ekspertise på området til rådighed for udvikling af sådanne muligheder.

 

Emneord: Kirkens Korshær, Hjemløse, Socialkrisen, Socialkrise, Hjemløshed, 130117
Kirkens Korshær på DenOffentlige.dk Kirkens Korshær blev grundlagt i 1912 af sognepræst Hans Peter Mollerup og 11 ligesindede med det formål at hjælpe mennesker i nød, uanset baggrund og tro. ...
Aktivitet: Artikler: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Kommentarer
 • 14.01.17 Kaos Borgen
  Kaos på Borgen

  Sålænge at politikerne får lov til at gøre som de har lyst til, og så længe befolkningen accepterer deres handlinger, så vil Danmark bevæge sig støt, men roligt, ned i en afgrund af dumhed, løgne og bedrag.

  Danmark burde være et af de lande, hvor man kan styrke sig op ad kompetence, intelligens og fremsynethed, men den drøm er sejlet væk, den drøm forsvandt den dag, da politikerne trak den økonomiske bundprop ud af Danmark, og overlod kontrollen med statsapparatet til skrupelløse kapitalister.

  Følg alle regeringens og Christiansborg uhyrligheder her:
  http://www.facebook.com/KaosBorgen

 • 13.01.17 Susanne Bitsch
  hjemløse

  hvad med at skyde de hjemløse vi kan jo ikke have dem ril at sove alle mulige steder,selv om det er fredelige mennesker

 • 13.01.17 Anders
  Overlevelse

  Der kommer bare flere sorte penge og mere kriminalitet. Det er det eneste resultat. Det naturligvis også hensigten, så regeringen efterfølgende kan retfærdiggøre dens fascistoide ageren mod ikke bare hjemløse, men borgerne i det hele taget. Jeg er selv hjemløs og har været det i flere år. Det er kommunen og alle andre sådan set ligeglade med. Det betyder at du er overladt til dig selv med de resurser du nu har tilbage. Det er så helt ok, men det betyder alle fremtidige aktiviteter og indtægt foregår uden at der på noget tidspunkt vil blive betalt skat. Det er sådan det er nu og det er sådan der er fremover. Det er uanset hvor aktiviteten/indtægten stammer fra, hvor stor den er og hvordan den er opstået.

 • 13.01.17 Lise
  Hjemløse

  Det er forfærdeligt, nærmet uhyggeligt at man fra regeringens side vil iværksætte love og regler for at slippe for synet af hjemløse på gader og andre offentlige steder. Regeringen som selv har deres på det tørre og intet mangler af materielle goder, der imod mangler de hjertes godhed, hvilket er langt værre end at være hjemløs - så det er et åbent spørgsmål, hvem vi helst vil se på.
  Hvad er der evt. i vejen med at lave en lejr, som vi gør til flygtninge? Det er økonomisk overkommeligt for Danmark (lav en indsamling også) at opsætte fx containere med toilet og køkken, som fx arbejdere, der er udstationeret i den anden ende af landet bor i, mens arbejdet foregår. En rigtig god ide, synes jeg, vi har plads nok i DK.

 • 12.01.17 Gitte
  Og antallet af hjemløse vil stige

  ... jeg tænker: hvor går man hen, når man ikke kan gå hjem?

  Og der kommer flere hjemløse fremover i kraft af, at en offentlig ydelse ikke længere kan dække en husleje ... der må retænkes, når den danske befolkning, repræsenteret ved folketinget, gerne ser offentlige ydelser skåret ned til et minimum .. og vi samtidig og derved får flere og flere, der fremover ikke har mulighed for at have egen bolig på de nuværende vilkår ... men det kan være, at den danske befolkning som flest i dag tænker, at det må folk selv rode med ..

  .. har tit tænkt på, om folk tror, at "samfundets bundfald" sådan nemt og helt af sig selv forsvinder ned i store huller i udkanten af byerne ... pt indrettes Danmark, så mange nok selv vælger at forsvinde fra jordens overflade = selvmord - og ellers så bliver der gode muligheder for at gå i hundene fremover og det fremmer jo naturligvis også hastigheden, hvormed folk på bunden af samfundet "forsvinder fra jordens overflade".

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige