3F vil have fleksible dagpenge

30/06/2011 10:37

Nick Allentoft

3F foreslår, at dagpengeperiode skal være kortere, når arbejdsløsheden er lav, og lang, når mange er ledige.

Fagforeningen 3F er nu klar til at diskutere en ny dagpengemodel med en ny regering. Det skriver Fagbladet 3F.
Princippet i modellen er, at når arbejdsløsheden er lav, og der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft, skal dagpengeperioden være kortere.
Men når der er mange arbejdsløse og få ledige job, skal systemet være mere gavmildt. Det kan for eksempel betyde at man kan få dagpenge i længere tid. Et såkaldt konjunkturbestemt dagpengesystem.
- Til næste sommer står vi i 3FA med tusinder af medlemmer, der vil miste deres dagpengeret, hvis der ikke sker noget. Sammen med en ny regering skal vi finde en løsning, der kan redde de mennesker.
Det siger forretningsfører for 3F's a-kasse, Morten Kaspersen, til Fagbladet 3F.
- Det kan være et konjunkturbestemt system. Det kan også være et andet. Bare man giver folk en ordentlig behandling, og hjælp når de har brug for det, siger forretningsføreren.
Professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet har forsket i konjunkturafhængige dagpenge.
Han siger, at man grundlæggende vil man have et system, så folk kan fastholde indkomst, når de mister jobbet, men omvendt også har incitamenter til at komme i job igen. Incitamentseffekten er ikke så stor i en lavkonjunktur.
- Groft sagt bestemmer de ledige ikke selv, om de kommer i arbejde, fordi virksomhederne ikke ansætter folk. Så da er den negative effekt af en lang dagpengeperiode ikke så stor, siger Michael Svarer.
- Udfordringen er at designe et system, der bedst muligt afvejer de to hensigter, tilføjer han.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce