Medicinalindustri klar til at droppe gaver

28/06/2011 00:35

Nick Allentoft

Lægemiddelindustrien er klar til at droppe kuglepenne og alle typer gaver til læger, hvis lægerne ønsker det.

Lægeforeningen vil forbyde gaver fra Lægemiddelindustrien helt ned til smågaver som kuglepenne og kalendere. Og det forbud har industrien tænkt sig at respektere, siger viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard fra Lægemiddelindustriforeningen (LIF).
- Det er klart, at hvis lægerne vælger at sige nej tak til det, vores repræsentanter har med, så vil vi selvfølgelig indrette os efter det, siger han.

Læs også: Lægeforeningen klar med etisk kodeks for samarbejde

Henrik Vestergaard undrer sig dog over, at lægerne frygter, at de kan få et habilitetsproblem ved at modtage smågaverne.
- Jeg har svært ved at se, hvordan det kan påvirke professionelle personers ageren i det daglige, men det er et signal fra Lægeforeningen om, hvor grænserne for habilitetsreglerne har bevæget sig hen, siger han.
Lægerne vil samtidig også indføre klare regler for, hvordan lægemiddelkonsulenter og lægerne mødes for at gøre op med en påstået skjult reklame for industriens produkter.
Men ifølge Henrik Vestergaard findes sådanne regler allerede, og han afviser desuden, at der foregår skjult reklame eller andre ulovligheder.
- Når vi for eksempel taler om uopfordret reklame, så insinuerer det, at mine medlemmer gør noget forkert. Der er mit udgangspunkt et andet, for jeg ser ikke, at problemet eksister, siger han.
- Jeg mener ikke, at det er dokumenteret. Hvis lægerne vil have en ramme for vores møder, så er det fint, men præmissen om, at det er fordi mine medlemmer ikke kan finde ud af at overholde reglerne, den køber jeg ikke, siger Henrik Vestergaard.
Der er i efteråret aftalt flere møder, hvor parterne sammen med sundhedsministeriet får mulighed for at diskutere de etiske regler.
/ritzau/
 

Mest Læste

Annonce