Offentlige chefer får for lidt

26/09/2011 14:53

Nick Allentoft

Rekrutteringsfirma må ofte nøjes med mindre egnede kandidater til offentlige topjob, fordi lønnen er for lav.

Når der skal findes nye kandidater til topstillinger i kommuner, ministerier og offentligt/private virksomheder, så er det ofte ikke den bedste mand eller kvinde på listen, der når i mål.
Det siger Thomas Hollen, kommerciel direktør i Capacent People, som blandt andet rekrutterer topchefer til det offentlige.
- Meget få vil sige ja til at gå 10.000 kroner ned i løn om måneden, selvom det er en spændende opgave, de kommer til at arbejde med, siger han.
Fra Thomas Hollens bord er der nemlig fortsat et løngab mellem den offentlige sektor og private virksomheder, som gør det svært at få besat topjob i det offentlige med de dygtigste folk, hvis de befinder sig i en privat virksomhed.
- Ofte har vi lavet en liste med omkring 10-15 kandidater til en stilling, og heraf takker 30-40 procent typisk nej allerede indledningsvist, fordi lønnen simpelthen er for langt væk fra det, de er vant til, siger Thomas Hollen.
- Det påvirker naturligvis kvaliteten af kandidaterne, tilføjer han.
Ifølge Christian Kurt Nielsen, administrerende direktør i rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval, er det dog forholdsvist sjældent, at der udveksles kandidater mellem offentlige og private topstillinger.
- Topledere i det offentlige kommer typisk allerede fra det offentlige, fordi det er vigtigt at kunne begå sig og kende til systemet, som jo på mange områder er anderledes end det private, siger han.

Den fornyede debat om offentlige chefers løn udspringer af, at formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, ifølge Politiken frivilligt er gået 100.000 kroner ned i løn.
Lærerformandens løn har i flere år været reguleret af lønstigningstakten for direktøren for Københavns Børne- og Ungeforvaltning.
Men den var steget mere, end Anders Bondo synes, han kunne være bekendt over for sine medlemmer.
De offentlige chefer får kritik for et for højt lønniveau fra blandt andet FOA's formand, Dennis Kristensen.
Men samtidig forsvarer formanden for offentlige chefer hos Djøf, Per Hansen, lønstigningen med, at det er vigtigt at kunne konkurrere om kandidaterne med det private.

Mest Læste

Annonce