Ørum i grænsesag: Stik piben ind Pia

24/06/2011 10:55

Nick Allentoft

Per Ørum er endnu engang utilfreds med Dansk Folkepartis ageren i grænsesag.

Endnu en gang trækker kristendemokraten Per Ørum Jørgensen i håndbremsen i forhold til aftalen om øget grænsekontrol, hvor han sidder med det afgørende 90. mandat.
Dansk Folkepartis fortsatte insisteren på, at aftalen skal gennemføres uanset om EU måtte gøre indsigelser - EU må rejse sag mod Danmark, hvis de er utilfredse, lyder DF-standpunktet - er ude af trit med aftalen med regeringen mener Ørum.
- Pia må stikke piben ind. Ellers kan det her se meget svært ud, siger han og fortsætter:
- De må anerkende, at det er forligskredsen, som i givet fald skal beslutte, om man skal bøje af eller tage en sag, hvis der mod forventning vil være uoverensstemmelser med EU.
- Hvis DF ikke retter ind, så har jeg svært ved at se, hvordan vi skal gennemføre det her.
Fra EU lød der torsdag eftermiddag mildere røster end hidtil over for de danske planer. EU's kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, erklærede tillid til, at Danmark vil gennemføre toldkontrollen, så den er i fuld overensstemmelse med både Schengen-reglerne og EU-reglerne om det indre marked.
Malmströms opfattelse er, at "intet vil blive implementeret uden europæisk samtykke", og over for Berlingske har hun uddybet, at det vil blive nødvendigt at ændre grænsekontrollen, hvis Løkke skal holde sit løfte til Bruxelles om at holde sig inden for EU-lovgivningen.
Siden har statsministeren sagt, at han ikke tror, at det vil blive nødvendigt, og at han ikke har nogen ambitioner om at ændre i aftalen.
Uanset om statsministeren eller Malmström har ret, så vil Ørum have sikkerhed for, at Danmark ikke på forhånd lægger sig fast på en konfrontatorisk kurs med EU.
- Jeg har bedt regeringen om en melding på det her, min tålmodighed med DF er slut, siger han og henviser til, at aftalen i den kommende uge skal til afstemning i folketingssalen.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce