Nyt katalog: Inspiration til kommunernes arbejde med udsatte børn og unge

Velfærd

07/03/2018 06:15

Karen Thougård Pedersen

Hent praksisnær inspiration til kommunens indsats for udsatte børn og unge. Nyt materiale formidler centrale erfaringer fra 19 reference­kommuner, der har været med i Socialstyrelsens Partnerskabs­projekt om en tidligere forebyggende indsats.

Skolesocialrådgivere, der er med til at skabe en tidlig og tværgående indsats for børn og unge. Trivselsundersøgelser af alle børn to-tre gange om året. En stafetlog til brug i samarbejdet mellem forskellige fagpersoner. Det er nogle af de konkrete initiativer kommunerne arbejder med for at kvalificere indsatsen for udsatte børn og unge.

En række kommuner har siden 2015 i partnerskab med Socialstyrelsen arbejdet med at omlægge indsatsen for udsatte børn og unge til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats. Et nyt inspirationsmateriale samler erfaringer og eksempler fra 19 kommuner, der var med i Partnerskabsprojektet (se fakta).

Fire temaer til inspiration

Inspirationsmaterialet sætter fokus på fire temaer, som flere af kommunerne har valgt at fokusere på i deres arbejde med omlægningen af indsatsen. Det handler om:

  • Bedre, hurtigere, lettere adgang til socialfaglig rådgivning og perspektivering i almenområdet.
  • Fælles modeller til opsporing og refleksion på tværs af organisatoriske enheder og faglige medarbejdergrupper.
  • Tværgående styring og ledelse for at skabe styrket samarbejde på tværs af børne-familieområdet, skoleområdet, dagtilbudsområdet og sundhedsplejen.
  • Nye typer tilbud, der kan forebygge eller fungere som supplement til anbringelse.

I materialet udfoldes temaerne med perspektiver og eksempler, der kan give inspiration til andre kommuner, der gerne vil arbejde med at omstille indsatsen på området for udsatte børn og unge.

Hent inspirationsmateriale: Omstilling til tidligere og mere effektiv indsats, januar 2018 (pdf)

Der også udgivet en rapport og produceret 4 film baseret på erfaringerne fra de 3 partnerskabskommuner. Læs mere og hent materialerne på Socialstyrelsens hjemmeside. 

 

FAKTA: Socialstyrelsens Partnerskabsprojekt

Som led i forebyggelsespakken ’Tidlig indsats – Livslang effekt’ indgik Socialstyrelsen i 2015 partnerskab med tre kommuner (Herning, Haderslev og Hvidovre) om udviklingen af en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats for socialt udsatte børn og unge. Kommunerne i partnerskabet har gennemført et intensivt udviklingsforløb. Socialstyrelsen etablerede endvidere et netværk af 19 kommuner, der også ønskede at arbejde med at omlægge deres indsats for udsatte børn og unge, med reference til arbejdet i de tre partnerskabskommuner.

De 19 kommuner har arbejdet med at omlægge større eller mindre dele af den kommunale indsats, med støtte fra Socialt Udviklingscenter SUS og Implement Consulting Group. De 19 kommuner er: Brønderslev, Guldborgsund, Hillerød, Jammerbugt, Kolding, København, Lyngby-Taarbæk, Nyborg, Næstved, Odense, Odsherred, Randers, Roskilde, Rudersdal, Slagelse, Svendborg, Syddjurs, Vesthimmerland og Viborg.

 

 

Mest Læste

Annonce