Foto: Marcus Roldgaard
Foto: Marcus Roldgaard

Nyt lys over land

Infrastruktur

27/11/2014 11:18

Paul Sauer

'DR Skole og Gymnasium' lavede for nylig en klimakonkurrence med titlen 'Nyheder fra en varm fremtid'. Her kunne elever fra grundskoler og gymnasier i hele landet give deres bud på en klimaartikel. Denne artikel er vinder af konkurrencen.

Skrevet af Marcus Roldgaard, elev i 2.G på Sankt Annæ Gymnasium.

Nye lamper til lokalområdet

Da jeg kørte hjem fra arbejde en mandag aften, var der noget, der fik mig til at synes, at den vej, jeg så mange gange før har kørt på, var anderledes.

Det var først dagen efter, at det gik op for mig, at der var sat nye gadelamper op.

Efter lidt research på nettet fandt jeg ud af, at jeg bor lige ved siden af Europas største lyslaboratorium, DOLL Living Lab, i Hersted Industripark, Albertlund.

Det var ikke kun vejen ud for mit hus, der havde fået nye lygter, det var i alt 9 km vej, og sti der havde fået 280 nye lamper – over 50 forskellige slags.

Danmark skal have udskiftet de fleste gadelamper. I parken kan producenter showcase deres produkter og repræsentanter fra kommunerne kan se udbuddet.

Intelligent infrastruktur

Alle de nye lamper bruger LED og er digitale. LED bruger 50% mindre strøm end de nuværende lygter. Derudover er nogle af lygterne intelligente, og lyser kun når der er brug for det. På den måde kan der spares op til 85%, og med 200-300.000 gadelamper i hele Danmark, svarer det til milliarder af kroner.

Jeg interviewede Kim Brostrøm, teknologichef i DOLL Livinglab. Vi mødtes i deres visitor center. Han fortalte, at parken har været i nyhederne i Taiwan, og Kim fortalte, at NY times og Reuters ville komme og se på det. Parken er nemlig ifølge Kim Brostrøm begyndelsen på en helt ny kommunikerende infrastruktur.

De nye lamper er digitale, og kan kobles op til et kontrolcenter. På hver lampe er der plads til udvidelser i form af moduler.

Ét modul kan f.eks. måle temperatur på vejene, og informere om hvornår der skal saltes på vejene, så der ikke saltes unødvendigt. Et andet kan tracke biler og på den måde skabe grønne bølger, så bilerne ikke behøver stoppe.

Lys i natten

Interviewet inspirerede mig til at tage ud om natten, for at kigge på de forskellige lamper. Jeg så nogle lamper med solcellepaneler og propeller. De er 100% CO2 neutrale. Der er også plads til at vise dekorationslys frem.

I tunneler er der farveskiftende lys, og projektører, der lyser på ydersiden. Den store bygning hvor visitor centeret ligger lyser også flot i skiftende farver.

Der er mange planer for parken. F.eks. vil de indsætte en lille beacon i hver lampe og lave en app, der fortæller både borgere og indkøbere alt om hver enkelt lampe, når de scannes. Senere skal der udvides til Albertslund centrum.

Mest Læste

Annonce