Nyt milliondyrt, offentligt it-system i problemer: Forsinket med et år

Endnu en gang er et offentligt it-system for millioner af skattekroner havnet i store problemer.

Det offentlige it-system, Grunddataprogrammet, bliver forsinket med et år, så det først vil være klar til brug i sommeren 2018. Det skriver Jyllands-Posten.

Grunddataprogrammet har til opgave at forbedre, standardisere og samle bl.a. ejendoms- og adressedata fra en lang række offentlige myndigheder. Men der er opstået fejl i systemet, opdagede Digitaliseringsstyrelsen, da man i maj begyndte at teste systemet på tværs af myndigheder.


Det forsinkede system er blot det seneste eksempel på en stribe stærkt forsinkede og problemfyldte offentlige it-projekter. I 2015 skrottede Skatteministeriet det skandaleramte og milliarddyre inddrivelsessystem EFI.

LÆS OGSÅ: Når den røde lampe lyser

Forsinkelsen overrasker ikke eksperter i offentlige it-systemer.

»Det er meget få offentlige it-systemer, der går godt,« siger Kim Normann Andersen, professor i it-implementering ved Copenhagen Business School til Jyllands-Posten.

It-projektet var sat til en foreløbig pris på mere end en halv milliard kroner, men med forsinkelsen bliver regningen endnu større.

»Det vil koste ekstra, når programmet bliver forsinket. De eksisterende registre vil skulle køre videre et år længere, og de udgifter vil ramme, men vi ved ikke endnu, hvor stor regningen for forsinkelsen bliver,« siger den ansvarlige i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg.

Forsinkelsen kan dog også ses som et udtryk for rettidig omhu, forklarer vicedirektør i Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Søren Reeberg Nielsen. 

»Det er ganske betydelige samfundsværdier, der er afhængige af ejendomsdata, og derfor skal det virke, når vi lancerer programmet. Ejendoms- og adressedata danner grundlag for belåning, ejendomsskat og for oplysninger til f.eks. politi og beredskab,« siger han til Jyllands-Posten.

Det var onsdag ikke muligt for Skatteministeriet at svare på, hvilke konsekvenser forsinkelsen får for danskernes nye ejendomsvurderinger, som skal bygge på data fra samme registre. Efter planen skal et nyt ejendomsvurderingssystem i september 2018 vurdere de danske ejendomme.

Emneord: IT-systemer, Grunddataprogrammet, It-skandaler, Skatteministeriet, Projektledelse, OPS, Udbud, Offentligt privat samarbejde
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 922 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.17
  Frie geodata har en værdi på 3,5 mia. kr.

  Ny analyse viser, at frie geodata har bidraget væsentligt til effektiviseringen i den offentlige sektor samt vækst i den private sektor, i alt til en skønnet værdi på 3,5 mia. kr.

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige