Offentlig e-handel skal gøres enklere

E-handel kan forbedre og effektivisere de offentlige indkøb, men succesen er afhængig af, at de praktiske problemer bliver løst og at det er let for brugerne.

E-handel bliver mere og mere udbredt, når det offentlige Danmark køber ind og det er positivt. E-handel er et effektivt redskab til at sikre, at der købes ind på aftalerne og til at gøre indkøbsprocessen enklere. Kunderne kan selv kontrollere, at de bestiller det rigtige. Ordren sendes elektronisk til leverandøren. Fakturaen håndteres digitalt. Men bag det hele ligger nogle systemer, der ikke altid spiller sammen. Det giver en række praktiske problemer.

Et eksempel: En faktura bliver stoppet, fordi der er en difference på 5 ører fra det, der er bestilt, til det beløb, der faktureres. Det skyldes, at systemerne ikke opererer med lige mange decimaler. Derved kan der ved de små beløb opstå en lille difference ved øreafrundingen. I de situationer skal kunden bruge tid på at kontakte leverandøren, finde ud af hvor fejlen er opstået og få løst problemet.

Chefkonsulent i DI Handel, Line Stentoft Andersen siger:

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Det er reelt spild af tid. De ressourcer, kunde og leverandør bruger på at udrede fejlen, overstiger jo mange gange de 5 ører, der er tale om. Og det her er langt fra det eneste eksempel. Hver gang, der er en lille afvigelse i processen, koster det ekstra. Det, synes vi, er vigtigt at få ryddet op i – nøglen er dialog og samarbejde. Jo mere smidigt vi kan få systemerne til at køre, des lettere bliver det for både kunder og leverandører.

 

Gør det let at gøre det rigtige

Også i Vejle Kommune har man fokus på, hvordan man kan forbedre de elektroniske indkøb. Her arbejder man blandt andet målrettet med at hjælpe de decentrale indkøbere.

– Vi besøger for eksempel kommunens institutioner og hjælper dem med søgning og opsætning af favoritlister, der gør det nemt at bruge systemet, forklarer kommunens indkøbschef, Jacob Saxeskov.

Han tilføjer, at man i Vejle Kommune er gode til handle hos sine aftaleleverandører, men at man stadig har en ambition om at forbedre sig i forhold til at købe de konkrete varer, hvor der har været konkurrence på pris og kvalitet. Og her er elektroniske indkøb er et godt værktøj.

Det nikker man genkendende til i DI Handel:

- E-handel er et godt redskab til at øge compliance og forbedre indkøbsprocesserne. Derfor er det vigtigt, at vi får ryddet op i de ting, der i dag besværliggør e-handlen. Ofte bunder problemerne i manglende kendskab til, hvordan tingene ser ud på den anden side, siger Line Stentoft Andersen.

DI Handel har sammen med medlemsvirksomhederne lavet en række konkrete anbefalinger til, hvordan kunder, it-leverandører og vareleverandører i fællesskab kan løse nogle af de praktiske problemer med elektroniske indkøb. Læs dem her.

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Udbud, Indkøb, Udbudskultur, Udbudsregler, Dansk Industri, DI, 060417, E-handel, Line Stentoft Andersen, Jacob Saxeskov, Indkøbsaftaler
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 182 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige