Offentligt ansatte giver sig selv mundkurv på af frygt for fyring

Ledelse

14/06/2016 23:42

Nick Allentoft

Frygten for at miste jobbet eller for at blive lagt for had af kolleger og chefer er blandt de faktorer, der i stigende grad får de ansatte til at klappe i, skriver Politiken.

Offentligt ansatte er i deres fulde ret til at kritisere deres arbejdsplads – også i offentligheden. Det sker bare ikke, skriver Politiken onsdag.

Frygten for at miste jobbet eller for at blive lagt for had af kolleger og chefer er blandt de faktorer, der i stigende grad får de ansatte til at klappe i. Det fremgår af en ny og omfattende undersøgelse af ytringsfrihedens vilkår blandt offentligt ansatte udarbejdet af FTF, der er hovedorganisation for 450.000 primært offentligt ansatte, blandt andre politibetjente, sygeplejersker og pædagoger.

60 procent af de 4.800 offentligt ansatte, der har deltaget i undersøgelsen, eller 3 ud af 5, mener, at det kan få negative konsekvenser for dem, hvis de kritiserer deres arbejdsplads offentligt. I 2010 gjaldt det hver anden eller 51 procent, skriver Politiken. Og 4 ud af 10 ansatte har oplevet så kritisable forhold på deres nuværende eller tidligere arbejdsplads, at de synes, offentligheden burde få kendskab til det. Kun 5 procent af dem har taget bladet fra munden i offentligheden. 

LÆS OGSÅ: Medmenneskelighed trynes af frygtkultur

Det får FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, til at slå alarm: »Det er en markant stigning i forhold til sidst, vi lavede undersøgelsen. Det er dybt bekymrende, for vi har brug for en levende debat om udviklingen af både den offentlige og private sektor. Og det forudsætter altså, at ansatte ikke føler, at de bliver stækket på deres ytringsfrihed«, siger hun til Politiken.

»Med de her tal bliver vi nødt til at få stadfæstet rent lovmæssigt, at det er i orden at ytre sig, og at det ikke skal have ansættelsesretlige konsekvenser, hvis man ytrer sig inden for rammerne af, hvad der er lovligt«, siger Bente Sorgenfrey. Hun bliver bakket op af flere eksperter.

De mange sparerunder i det offentlige og den medfølgende jobusikkerhed er en væsentlig forklaring på, at offentligt ansatte giver sig selv mundkurv på, lyder analysen fra Erik Mygind du Plessis, ekstern lektor på CBS. »Man vil ikke være en brokkerøv, der ikke har noget positivt at sige, en dinosaur, der ikke kan følge med udviklingen, eller en tudeprins«, siger han til Politiken.

Selv om de offentligt ansatte i stigende grad undertrykker deres egen ytringsfrihed, er den politiske indsats fortsat begrænset til en række informationskampagner, mener Rasmus Willig, lektor på RUC og forsker i kritik på arbejdsmarkedet. »Det her er et alarmopkald til politikerne om, at der skal gøres noget for de ansattes ytringsfrihed«, siger han til Politiken.

Både Rasmus Willig og Erik Mygind du Plessis mener, at der behov for en retslig beskyttelse af offentligt ansatte, der blæser i fløjten over kritisable forhold på arbejdspladsen, så arbejdsgiveren ikke kan fyre medarbejdere uden at bevise, at fyringen ikke har noget at gøre med den pågældendes kritik, skriver Politiken. 

 

Mest Læste

Annonce