Opråb fra ungdommen: Velfærdsstaten er færdig

Politik

11/12/2016 19:14

Nick Allentoft

Velfærdsstaten har udtjent sin rolle, mener tre ungdomspolitiske formænd fra blå til rød. De ønsker et opgør med statens dominans og efterlyser en ny velfærdsmodel.

Nu går nogle af ungdommens mest markante repræsentanter til angreb på velfærdsmodellen som danskerne kender den. Tre formænd fra ungdomspolitiske organisationer sender en konkursbegæring direkte til velfærdsstaten. De vil have grundlæggende forandringer og frygter et sammenbrud, hvis de ansvarlige politikere fortsætter af samme vej som de senere år.

Tema om offentlig modernisering

Gennem 30 år har politikerne forsøgt at modernisere den offentlige sektor.

Læs her hvad centrale nøglepersoner mener om de forsøg. 

“Stop med at hælde flere penge i de etablerede systemer. Skab alternativer. Sæt de mennesker, der har brug for hjælp i fokus. Det er på tide, at vi dropper den socialdemokratiske velfærdsstat og indleder kampen for et socialt velfærdssamfund,” siger SF Ungdoms formand, Nanna Bonde.

Hendes modpart på den politiske skala er overraskende nok meget enig.

Læs også: Her er historien om velfærdsstatens eksistenskrise

“Velfærdsstaten har spillet fallit, fordi den virker fuldstændig modsat hensigten: De svageste borgere svigtes, mens den almindelige dansker, der står tidligt op, afleverer sin børn, går på arbejde og betaler verdens højeste skatter har at gøre med et bøvlet system, der i højere grad er en hæmsko end en hestesko,” siger Alexander Vanopslagh, der er formand for Liberal Alliance Ungdom.

Lige mellem de røde og blå sætter Radikal Ungdoms formand trumf på.

“Velfærdsmodellen er enormt udfordret. Ældregenerationen bliver kun større, virksomheder flytter udenlands, og OECD vurderer, at væksten i Danmark bliver pinligt lav de mange næste år. Derfor må vi træffe nogle benhårde valg. Vi bliver nødt til at spare på de mest generøse ydelser,” siger Radikal Ungdoms formand, Victor Boysen.

Sætter velfærdsmodellen til debat

Nanna Bonde, Victor Boysen og Alex Vanopslagh sætter de kommende måneder velfærden til debat. Med hver deres tilgang og værdigrundlag hudfletter de velfærdstaten, som vi kender den, og peger på en fremtid, hvor de tror på Danmark som samfund og Danmark i en global verden.

“Det er ikke de rige, som jeg bekymrer mig om. De kan være ligeglade, deres børn går alligevel på samme privatskole som den politiske elites børn gør. Og eliten sender alligevel deres børn til udlandet, når de skal studere videre. De kan fravælge dét system, som de tilbyder borgerne,” siger Alex Vanopslagh, der er formand for Liberal Alliance Ungdom.

Læs også: Danmarks politiske købmænd fejler

Hans radikale kollega er på mange måder enig, og peger på, at skattetrykket truer opbakningen til velfærdsmodellen.

“Nogen mener, at opbakningen til velfærdsstaten krakelerer, hvis vi fratager borgerne universelle ydelser. Jeg tror, at opbakningen til velfærdssamfundet smuldrer markant hurtigere, når skattetrykket vokser sig unødvendigt stort,” siger Radikal Ungdoms formand, Victor Boysen.

Alle tre ungdomspolitikere peger på, at velfærdsmodellen har spillet fallit i sit forsøg på at skabe lige muligheder. Både Alexander Vanopslagh og Nanna Bonde peger samstemmende på, at socialt udsatte er særligt ramt af velfærdsmodellens aktuelle indretning.

“Jeg anerkender, at velfærdsstaten har været et godt redskab til at regulere markedet, men den har spillet fallit i sin evne til at hjælpe socialt udsatte,” siger SF Ungdoms formand, Nanna Bonde.

“Vi kan bestemt ikke være stolte af, hvordan vi behandler socialt udsatte borgere. Politikerne mangler modet til at stramme op på ydelserne til middelklassen  - børnepenge, SU, dagpenge, boligtilskud you name it - og pisker arbejdsløse rundt i kontanthjælpssystemet med nytteløs aktivering, tåbelige kurser og kontrol helt ind til soveværelset. Jeg skammer mig over, hvordan det Danmark vi kender, behandler de svageste,” lyder bandbullen fra LA Ungdoms formand.

I den kommende tid vil de tre unge debattører forsøge at vække velfærdsdebatten til live med konkrete forslag og tankevækkende perspektiver på den aktuelle fallit. Radikal Ungdoms formand, Victor Boysen, ønsker eksempelvis at gøre op med en velfærdsmodellens mange ydelser.

“Se eksempelvis på de rabatter på svømmehalsbilletter, som velhavende pensionister får. Se på børneydelser til millionærer. Eller tag bolig-job-ordningen, der giver middelklassen tilskud til at få renoveret deres køkkener. Lad os sige det ligeud: mange overførselsindkomster har snarere karakter af at være velvære-ydelser end velfærdsydelser,” foreslår Victor Boysen.

Læs også: Middelklassen har sejret ad helvede til

Fakta om Velfærdsdebat på DenOffentlige

I velfærdsdebatten går ungdomspolitikerne i deres første indlæg går til i frontalangreb på velfærdssamfundet anno 2015 og peger på alt det, de ønsker at gøre op med.

Derefter vil de se fremad og sætte ord på, hvordan de vil sikre et harmonisk og stærkt Danmark på sigt, og ikke mindst hvilken rolle Danmark vil spille på en global scene, hvor Danmark fylder stadig mindre.

Mellem indlæggene har de fået frie hænder til at udfordre hinanden, spille nye indlæg ind i debatten eller direkte invitere andre til at komme med deres bidrag.

Velkommen til velfærdsdebat på DenOffentlige.  

(Artiklen er udgivet første gang den 11. januar 2016.)

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.