Halkær Bredning er et sårbart vandområde i Limfjorden. Vandområdet er præget af belastning med næringsstoffer, og i oplandet til Halkær Bredning ligger en del plantebrug og husdyrbrug.
En ny tilsynskampagne fra Aalborg Kommune skal hjælpe 20-25 landbrug i Halkær til at fremme den bæredygtige udvikling. Kommunen vil arbejde konkret med den enkelte landmand og afdække landbrugets bæredygtige muligheder.
- Når vi besøger landbrugene, sætter vi sammen med landmanden fokus på områder, hvor der er god grobund for bæredygtige tiltag. Vi kan for eksempel kigge på energi- og vandforbruget, genanvendelse af affald, mulighederne for etablering af natur, og potentialerne for biogas for bare at nævne nogle af idéerne, siger Michael Damm, miljøchef i Miljø- og Energiforvaltningen.
Tre måneder efter besøget hos landmanden følger kommunen op, evaluerer indsatsen og lægger nye planer, hvis der er flere bæredygtige muligheder, der skal afprøves.
Landbruget en vigtig samarbejdspartner
Flere landbrug vokser i omfang og belaster dermed også naturen og miljøet mere. Derfor er landmændene en vigtig samarbejdspartner for Aalborg Kommune – og så på den lange bane. Målet for kommunens tilsynskampagne er at motivere landbrugene til at arbejde med bæredygtighed..
- I Aalborg Kommune må vi nødvendigvis have særlig fokus på vores jordforhold og det faktum, at mange områder er sårbare. Derfor starter vi nu i Halkær med at lave Grønne Udviklingsplaner, som vi håber at kunne udbrede til hele kommunen over en årrække, fortæller Lasse P.N. Olsen, rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen. Konkret skal det munde ud i, at der laves Grønne Udviklingsplaner for minimum 20 landbrug i Halkær.
Projektet Grønne Udviklingsplaner gennemføres i samarbejde med Landboforeningen AgriNord og Økologisk Landsforening. Projektet er støttet af Fødevareministeriet og EU.