Pensionisternes indkomst er steget lige så meget som direktørernes

29/03/2017 13:18

Nick Allentoft

På folkepensionens 60 års fødselsdag på lørdag kan Danmarks folkepensionister skåle på, at de aldrig har haft flere penge mellem hænderne end nu.

Fra 1994 til 2016 er indtægten for et pensionistægtepar, der bor i lejebolig og modtager folkepension, ATP og ældrecheck steget med 34,6 procent. En direktørfamilies indtægt er i samme periode steget med 34,8 procent, viser tal fra Skatteministeriet. I konkrete tal er pensionistens indtægt steget med 70.000 kroner om året omregnet til nutidskroner. 

Det skriver Ugebrevet A4.

- Folkepensionen er utroligt vigtig for mange mennesker, fordi den sikrer, at næsten ingen ældre er decideret fattige. Og det er glimrende, at den gruppe mennesker har fået lidt mere over nogle år. Man skal huske på, at udgangspunktet for denne gruppe folkepensionister er et lavt rådighedsbeløb. Så det er et udtryk for, at man har givet lidt ekstra til dem, der har de laveste indkomster i forvejen, siger økonom og souschef i Ældre Sagens afdeling for samfundsanalyse, Jens Højgaard til Ugebrevet A4.

Tal fra en ny analyse fra AE-rådet, der udover folkepension, ATP og Ældrecheck også medregner de store arbejdsmarkedspensioner, bakker tendensen op. Analysen viser, at personer på 65 år eller ældre får 43.600 kroner mere om året i dag end i 2005, justeret for inflation. Det er en stigning på 22 procent og noget mere end de 12,1 procent for 30-64-årige, ifølge tallene fra AE. 

Analysechef i AE, Jonas Schytz Juul, hæfter sig ved den store forskel på indkomst i gruppen af pensionister.

- Det er helt tydeligt, at man ikke bare kan tale om pensionister som én samlet svag gruppe i samfundet. Billedet er meget mere nuanceret. Nogle har meget lave indkomster, men mange har ganske pæne indkomster. Og der bliver flere og flere af den sidste slags, siger han til Ugebrevet A4.

Professor i statskundskab, Christoffer Green-Pedersen fra Aarhus Universitet, understreger, at folkepensionen er en af landets mest populære velfærdsydelser, selvom den årligt koster 120 milliarder kroner.

- Folkepensionen har stor opbakning i befolkningen. Både fordi vi alle sammen får den, og fordi ældre mennesker bliver betragtet som nogen, der virkelig har fortjent at få støtte, siger Christoffer Green-Pedersen.

Da folkepensionen trådte i kraft for 60 år siden, 1. april 1957, modtog cirka 337.000 personer folkepension det første år, mens tallet var steget til 1.098.450 i 2016.

Læs hele historien her

Mest Læste

Annonce