Pensionskæmper skyder milliarder i provinsen

København og Aarhus bliver nu erstattet af byer som Horsens, Aalborg og Silkeborg i pensionskassernes investeringsplaner.

Efter en årrække, hvor landets pensionsselskaber har placeret stort set samtlige ejendomsinvesteringer i hovedstaden og Aarhus, har flere af de store pengekasser fået smag for provinsen. Det skriver Finans.

Alene PFA, AP Pension, Pensam, PKA og Industriens Pension står tilsammen klar med flere milliarder kroner til boligprojekter i byer som Horsens, Silkeborg, Aalborg, Odense og Hillerød.

»Når vi ser på muligheden for at skabe et fornuftigt afkast på boliginvesteringer, er mange provinsbyer i dag mere attraktive end København og Aarhus, hvor vi mener, at priserne er kommet ret højt op,« siger PFA’s ejendomsdirektør, Michael Bruhn til Finans.

Inden for det seneste år har pensionsselskaberne afsat mere end 5 mia. kr. til boligbyggeri i provinsen. Det viser Finans’ rundringning til en række store pensionskasser.

Interessen er kommet, i takt med at ejendomsmarkedet i København og Aarhus spidser til, fordi priserne stiger, udenlandske ejendomsinvestorer rykker ind, og afkastet på investeringerne falder. Samtidig er der vækst og vilje til forandring i flere af de større provinsbyer.

Det tiltrækker AP Pension, der står klar med boligprojekter for mere end 1,5 mia. kr. uden for København og Aarhus. I hjertet af Horsens har AP afsat 500 mio. kr. til at bygge en helt ny bydel med forretninger og boliger. Det vækker begejstring hos byens borgmester, Peter Sørensen (S):

»Vi oplever lige nu, at flere og flere er interesserede i at investere i vores by, og det giver os en masse muligheder, som vi ikke har haft tidligere, for at udvikle byen.«

På Syddansk Universitet er professor Morten Skak begejstret på provinsbyernes vegne. De private investorer kan være med til at gøre byerne mere attraktive, men han fastslår samtidig, at det ikke løser problemerne i Udkantsdanmark.

»Når de større provinsbyer får et større udbud af boliger, bliver prisstigningerne mindre, og det bliver mere attraktivt at flytte ind til provinsbyerne, hvor arbejdspladserne også typisk ligger. På den måde kan udviklingen i virkeligheden være med til at suge ekstra fra Udkantsdanmark,« siger Morten Skak.

Emneord: OPP, AP Pension, PKA, Pensionskasser, Horsens Kommune, Aarhus Kommune, Silkeborg Kommune, Odense Kommune, Hillerød Kommune, Boliginvesteringer, 150517, Offentligt privat samarbejde, OPS
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1277 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.11.17 Ledelse
  Innovationsminister iværksætter kulegravning af bureaukrati

  I 12 kommuner er der nu igangsat kulegravninger af bl.a. regler og dokumentationskrav på dagtilbuds- og ældreområdet. Kulegravningerne skal være med til at give medarbejderne mere tid til kerneopgaverne, siger ministre. Hent kommissorier her.

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige