Pind bryder årelang tradition med nye politidirektører

Ledelse

07/07/2015 15:17

Nick Allentoft

Forbund bifalder udnævnelse af politimand til politidirektør. For første gang får en ikke-jurist jobbet.

Landets øverste stillinger inden for politiet kommer ikke længere til kun at være besat af jurister og personer med erhvervsmæssig erfaring fra politiet.

Justitsminister Søren Pind (V) har udnævnt fire nye politidirektører til landets politikredse, og med de udnævnelser gør han op med en årelang tradition hos politiet.

Stillingen som politidirektør i Sydøstjyllands Politi bliver således besat af chefpolitiinspektør Jørgen Abrahamsen. Det er første gang, at en person uden juridisk eksamen udnævnes til jobbet, og udnævnelsen glæder Politiforbundet.

- Det er helt fantastisk, siger forbundets formand, Claus Oxfeldt, til Ritzau.

- Det er meget positivt, at man sender det klare signal, at politifolk også kan bestride den øverste post i en politikreds.

- Fordommen om, at det altid vil være en jurist, der får jobbet som politidirektør, er dermed gjort til skamme. Det er godt, at man til et politijob vælger en person, der kender faget helt ud i detaljerne, siger han.

Også stillingen som politidirektør i Fyns Politi rummer en overraskelse. 

Her har justitsministeren udnævnt dekan Kit Claudi Grøn-Iversen, der er uddannet cand.jur. og har været dekan for videreuddannelsen på professionshøjskolen UCC, men som ikke har beskæftiget sig med politiet i sit arbejde tidligere.

De to andre nyudnævnte politidirektører er vicepolitidirektør Anne Barbara Sidenius Tønnes, der bliver politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi. 

Og Peter Møller Nielsen, der i forvejen har været ansat som politidirektør i Bornholms Politi, men som nu genansættes for de næste tre år. 

- Det er vigtigt at holde fast i, at man skal vælge den bedste, lige meget om det er en jurist, en politiuddannet eller en anden, siger Claus Oxfeldt fra Politiforbundet.

Med sine udnævnelser har Søren Pind udnyttet en ny mulighed i politireformen fra 2007, hvor det blev gjort muligt, at politidirektører kan have en anden uddannelsesmæssig baggrund end en juridisk kandidateksamen. 

 

Anklager er bekymret over brud på monopol i politiet Hos anklagerne er der ingen glæde over tirsdagens nyhed fra Justitsministeriet. I Foreningen af Offentlige Anklagere er der ingen begejstring hos formanden.   - Det er bekymrende, at jurister i anklagemyndigheden bliver valgt fra i forhold til de øverste stillinger i politiet, siger Line Scharf til Ritzau.   - I forvejen er der ikke særligt mange lederstillinger for jurister i politiet og anklagemyndigheden. Desuden har jurister i politiet og anklagemyndigheden i kraft af deres uddannelse, herunder videreuddannelse i ledelse, og karriereforløb et stort kendskab til og indblik i politiets virksomhed og organisation. Det er således min opfattelse, at jurister i politi og anklagemyndighed er oplagte til at bestride de øverste stillinger i politiet, hvilket traditionen også hidtil har vist, siger Line Scharf.   Også i Fyns Politi blæser der nye vinde. Ganske vist er den nye politidirektør jurist, men hun kender intet til politiets forhold. I en pressemeddelelse fra Fyns Politi udtaler Kit Claudi Grøn-Iversen, at hun kender politiet og anklagemyndigheden som almindelig borger.   - Så der er ingen tvivl om, at jeg vil gå ydmygt til opgaven.

Mest Læste

Annonce