PKA: Kvinder går senere på pension

Kvinderne i den offentlige plejesektor har lyttet til rådet fra politikere og eksperter og bliver længere på arbejdsmarkedet end for bare fem år siden.

Nye tal fra pensionsselskabet PKA viser, at den gennemsnitlige pensionsalder blandt PKA-medlemmerne var 63 år og 11 måneder i 2011. Men sidste år gik de på pension, da de var 64 år og 6 måneder, skriver Avisen.dk.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Ud af PKA's i alt 275.000 medlemmer er 90 procent kvinder. Og mange arbejder som varme hænder i den offentlige sektor - blandt andet på sygehuse, i ældreplejen og i sociale tilbud.

I PKA mener man, at medlemmernes pensionsmønster kan kobles til den aktuelle debat om behovet for en stigende pensionsalder. Folk forholder sig i højere grad aktivt til deres egen pensionsalder, forklarer medlemschef i PKA, Britt Brandum. Hun glæder sig over udviklingen.

Selvrørende gryder og lifte skubber på
- Det er positivt, at automatpiloten er slået fra. Det er ikke længere en naturlov, der bestemmer, at man skal stoppe som 62-årig eller 65-årig. Skaderne inden for det fysiske område er faldet. I dag er der køkkenmaskiner, der kan røre i gryderne, og der findes lifte, der kan aflaste i forhold til tunge løft og patienter, siger Britt Brandum til Avisen.dk

Den næste bølge af nedslidning vil i højere grad handle om det psykiske arbejdsmiljø, vurderer hun.

Set fra stolen på Aalborg Universitet, hvor professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse sidder, handler det også om, at der er sket en markant social forandring i samfundet.

- Kvinderne er blevet mere ansvarlige, fordi de i modsætning til deres bedsteforældre ikke længere blot arver deres mands pension. I dag tager vi mere aktivt stilling til vores pension, forklarer han til Avisen.dk.

Han henviser til, at mange kvinder i dag lever alene efter en skilsmisse, og at den yngre generation af kvinder fremover vil være bedre uddannet end deres mænd, pointerer professoren.

Anders Drejer mener, den formindskede fysiske belastning vil få stor indflydelse på, hvornår folk stempler ud af arbejdsmarkedet.

- Om 30 år ligger den gennemsnitlige pensionsalder bestemt på omkring 75 år. Vores børn kommer til at leve, til de er mindst 100 år, og så går man ikke på pension som 60-årig. De vil da kede sig ihjel, siger han.

Mændene bliver også hængende 
Tendensen gælder dog ikke kun for kvinder. Alene i løbet af de seneste fire år er den gennemsnitlige pensionsalder gået fra omkring 62 år til 64 år, forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Når flere venter med at vinke farvel til kollegaerne og arbejdspladsen hænger det sammen med, at efterlønnen nærmest er afskaffet og det store politiske fokus på tilbagetrækningsalder, vurderer arbejdsmarkedsforskeren.

- De seneste ti år er der blevet sendt en masse signaler om, at man skal blive længere på arbejdsmarkedet, og pensionsselskaberne gør det mere attraktivt for folk at vente med pensionen, siger Henning Jørgensen til Avisen.dk.

 

 

 

Emneord: PKA, Pension, Kvinder, Pensionsalder, Anders Drejer
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1029 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 19.04.16 Infrastruktur
  Første spadestik på nyt OPP projekt

  Slagelse Sygehus bygger til fødsler, børn og medicinske patienter.

 • 13.01.15 Velfærd
  Køge vil integrere ’usynlige’ kvinder bedre

  Køge Kommune skruer nu op for sin indsats for den gruppe af kvinder med udenlandsk baggrund, der forsørges af deres ægtefælle. Kvinderne skal integreres bedre, og det vil kommunen gøre med nogle særlige forløb, der på den lange bane hjælper dem i arbejde.

 • 03.06.14 Velfærd
  Det bliver lettere at være folkepensionist

  Nu er det slut med at indhente, indberette og dokumentere indkomster, når man får folkepension. Med de nye regler foregår det helt automatisk.

 • 30.01.14 Velfærd
  Ny rapport kortlægger kvinders kriminalitet

  Kvinder modtager i dag tre gange så mange strafferetlige afgørelser som for 30 år siden. Det skyldes imidlertid ikke, at kvinder er blevet tre gange så tilbøjelige til at begå kriminalitet, men snarere en række lovstramninger og flere kvindelige bilister. Det viser en ny rapport fra Justitsministeriet

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige