Plejepersonale har berøringsangst overfor emnet 'seksualitet'

Når det kommer til mennesker med handicap og deres seksualitet, kan plejepersonale have svært ved at give råd og vejledning, oplever Marianne Gutte, chefkonsulent hos COK.

Store dele af plejepersonalet rundt om i landets kommuner oplever, at det er svært at give råd, vejledning og hjælp i forbindelse med plejekrævende borgeres seksualitet og sexliv.
Ifølge Marianne Gutte, der til dagligt er centerleder for Christine Centeret - den frivillige del af CSM - Center for Seksuelt Misbrugte i Midt-og Nordjylland, er der en berøringsangst over for emnet, fordi plejepersonalet ikke tør bringe sig selv i spil.

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for for vores 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

- I rollen som fagperson er det helt grundlæggende også at tale om seksualitet, når man arbejder med plejekrævende mennesker. Som fagpersoner mangler vi desværre ofte de rigtige forudsætninger for at kunne gå ind i en kvalificeret faglig dialog om seksualitet og sexliv. Det medfører, at når vi så en sjælden gang taler om seksualitet og sexliv, så er det med afsæt i spørgsmålet; Hvordan bliver vi bedre til at se, når noget er galt? Vi skal i stedet blive bedre til at tale om, når sexlivet fungerer, og hvad der får det til at fungere. Men det forudsætter, at vi som fagpersoner slipper berøringsangsten, siger Marianne Gutte, der også underviser på COKs kursus Seksualitet og handicap -grænser og gråzoner, hvor det velfungerende sexliv for den plejekrævende er i fokus.

Det handler om livskvalitet 
En mere åben og positiv tilgang til plejekrævende borgeres seksualitet og sexliv er chefkonsulent i COK, Bjarne Richter Bjelke, enig i. Han understreger dog, at ledelserne på de mange kommunale institutioner må gå forrest, hvis en a!abuisering af de plejekrævende borgeres seksuelle behov skal lykkes.
- Ledelsen er nødt til at forholde sig til emnet og sætte det på dagsordenen. Give konkrete retningslinjer til, hvordan personalegruppen skal arbejde med plejekrævende borgeres seksualitet og sexliv. Uden retningslinjer vokser risikoen for, at borgeren er overladt til sig selv. Det kan skabe uheldige situationer - og i værste fald ende med overgreb - fordi den plejekrævende måske har svært ved at forstå grænser i mødet med andre mennesker, siger COK's chefkonsulent og fortsætter:

COK er redaktør for eget indhold

COK er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og udgiver artikler, debatindlæg, synspunker, pressemeddelelser og cases om offentlig ledelse og kompetenceudvikling. 

Læs mere om COK her. 

Læs mere om at blive redaktør her.

- Når fagpersoner arbejder med plejekrævende borgere er målet at skabe mest muligt livskvalitet, og her er seksualitet og sexliv vigtige elementer. Det seksuelle behov forsvinder jo ikke, fordi man er plejekrævende.

Nødt til at udfordre os selv
Marianne Gutte ved, at seksualitet og sexliv er svære emner at arbejde med - både i forhold til andre kolleger, men også i samarbejdet med den plejekrævende borger.
- Som professionel fagperson kan det være rigtigt svært at samarbejde med kolleger og borgere om seksualitet og sexliv. Hvis et sådant samarbejde skal blive en succes, er det nødvendigt at blive bevidst om egne barrierer, værdier og fordomme, inden det er muligt at opbygge en fælles integreret faglighed om seksualitet og sexliv i personalegruppen og i samarbejdet med borgerne, påpeger Marianne Gutte.

Artiklen har været bragt i magasinet Pleje, marts 2017.

Emneord: Sex, Seksualitet og handicap, Seksualundervisning, COK, Marianne Gutte
COK på DenOffentlige.dk COK er en aktiv del af den kommunale velfærdsudvikling. COK er kommunernes kompetencecenter i forening, og vores vigtigste opgave er at understøtte kommunernes drift og udvikling gennem kompetence...
Aktivitet: Artikler: 67 | Events: 4 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

 • 16.01.17 Ledelse
  Ny bog om distribueret ledelse: Ingen leder står alene

  Formelle ledere kan ikke tage ansvar for hver eneste handling i en kompleks organisation. Derfor distribueres ledelse i stor stil til medarbejderne, påpeger konsulent i COK,Mai-Britt Herløv Petersen og Susanne Ploug Sørensen i ny bog om emnet.

 • 25.09.16 Velfærd
  Handicap og seksualitet: Hvordan støtter man som professionel

  Nyt inspirationskatalog giver bud på, hvordan fagpersoner kan yde støtte til, at mennesker med svære handicap kan udleve deres seksualitet.

 • 22.08.16 Velfærd
  Samskabelse - svaret på alt?

  Konference om samarbejdet mellem kommunerne og de frivillige spørger: Hvad er op og ned i samarbejdsmodellerne? Er samskabelse svaret på alt? Hvilken værdi giver samskabelse for kommune, de frivillige og ikke mindst de borgere, som er i fokus?

 • 20.04.15 Politik
  Danmarks største skoleprojekt skydes i gang

  242 skoler, 10.000 fagprofessionelle og 79.000 elever går nu i gang med det største skoleudviklingsprojekt i kølvandet på reformen. Over fire år skal de deltagende kommuner udvikle ny praksis og kunne dokumentere mærkbare forbedringer for elevernes læring og trivsel.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige