Arbejdspladserne forsvinder – nu skal der handles

29/04/2013 09:08

Dansk Industri

Siden 2009 har Sønderjylland mistet op mod hver fjerde arbejdsplads i industrien. Virksomhederne flytter produktionen til udlandet, og mange er blevet overhalet inden om af konkurrenter, som er blevet dygtigere og mere produktive end de danske de seneste år.


En dyster udvikling, som vi skal have vendt. På årets erhvervstræf i DI Sønderjylland den 30. april på Alsion i Sønderborg stiller vi spørgsmålet: Hvordan får vi skabt flere private arbejdspladser i Sønderjylland?
Mere end 5000 gode faste stillinger i industrien er forsvundet siden 2009. Det svarer til op mod 23 pct. af samtlige arbejdspladser i den sønderjyske industri.
- Sønderjylland har altid været meget afhængig af industrien. Derfor er det naturligvis meget voldsomt, når så mange lokale arbejdspladser forsvinder på så kort tid. Opgaven består nu i at finde tilbage på vækstsporet, så vi kan få genskabt arbejdspladserne. Det når vi kun, hvis vores virksomheder bliver mere konkurrencedygtige, så vi kan fastholde mere produktion i Danmark og sælge flere varer på eksportmarkederne, siger formand for DI Sønderjylland Mogens Therkelsen.

På Erhvervstræf 2013 sætter DI Sønderjylland netop fokus på virksomhedernes evne til at eksportere. Gennem oplæg og debat bliver der blandt andet sat fokus på, hvordan de sønderjyske virksomheder i større omfang kan udnytte den geografiske placering tæt på det tyske marked, og på hvordan konkurrenceevnen kan få et nøk opad gennem øget produktivitet.
At situationen er alvorlig viser de aktuelle tal. Sønderborg har mistet flest industriarbejdspladser, nemlig hele 2.875 siden 2009. Det svarer til næsten 25 pct.

I Haderslev er mere end 30 procent af kommunens industriarbejdspladser væk. Mens Tønder og Aabenraa klarer sig ”bedst”, har de mistet, hvad der svarer til henholdsvis 13 og 14 pct. af arbejdspladserne i industrivirksomhederne.

Men der er - måske - grund til optimisme. Sønderjylland havde næsten lige så mange industriarbejdspladser i 2012 som i 2011. Det voldsomme tab af industriarbejdspladser synes altså være aftagende.
- Vi kan se, at Sønderjylland havde næsten lige så mange industriarbejdspladser i 2012 som i 2011. Det tyder altså på, at katastrofen i første omgang er afværget. Men antallet af stillinger i industrien er på et meget lavt niveau. Hvis der fremadrettet skal være råd til at fastholde vores velfærdssamfund, er det vigtigt, at der igen skabes arbejdspladser i industrien. Det stiller store krav – både til virksomhederne selv og til de kommuner, der skaber rammerne for erhvervslivet, siger formand for DI Sønderjylland Mogens Therkelsen.

Yderligere oplysninger fås hos chefkonsulent i DI, Johan H. Pedersen, tlf.: 3377 3781 eller formand for DI Sønderjylland Mogens Therkelsen, tlf.: 4028 1454


 

Mest Læste

Annonce