Der fyres flere offentlige ledere end ansatte

09/02/2011 11:09

Nick Allentoft

Der sker procentvis flere fyringer blandt ledere end øvrige ansatte på både skole- og sundhedsområdet. Det står især grelt til på folkeskoleområdet, hvor nogle kommuner fyrer 40 procent af lederne.

Skolelederforeningen er bekymret over en stigende tendens i en lang række kommuner. Der fyres nemlig langt flere ledere procentvis, end der fyres øvrige medarbejdere på især folkeskoleområdet.

”I kommuner som Nyborg og Tønder, planlægger man at nedlægge 30-40 procent af lederstillingerne på folkeskoleområdet. Der er flere kommuner, hvor mellem 20 og 30 procent af lederne skal fyres. Jeg har ikke set nogen kommuner, hvor en lige så høj andel af lærerne fyres”, siger formanden for skolelederforeningen Anders Balle til FTF.

”Man vil meget nødig skære på selve undervisningstimerne, og så kigger man på andre områder i stedet. Men det har konsekvenser at gå efter ledelsen i så stort et omfang”, uddyber han.

Skolelederforeningen påpeger, at det er mellemlederne, det går hårdest ud over. De har nu igangsat en undersøgelse, der vil vise mere præcist, hvordan tallene ser ud på landsplan.

Flere fyringer
Tendensen til at fyre mellemlederne er den samme i andre offentlige institutioner så som børnehaver og sygehuse, siger professor i ledelse og organisation ved CBS Henrik Holt Larsen. Der er en grund til, at det går hårdest ud over mellemlederne nu:

”Der er forskel på at fyre topledere og mellemledere. Går man efter skalpen og fyrer en topleder, er det ofte af symbolsk karakter for at vise, at der er noget galt med institutionen, og at der er ændringer på vej. Fyrer man derimod mellemledere er det oftest af rationaliseringsgrunde, siger han til FTF.

Langt til nærmeste leder
Det har flere konsekvenser for en organisationen at fyre mellemlederne, siger professor Henrik Holt Larsen.

”Der bliver ikke bare længere til toppen, når man fyrer mellemledere. Der er også længere til den nærmeste leder for de ansatte. Den nærmeste leder sidder pludselig fem-ti kilometer væk fra en, frem for bare i ”fløj A”, forklarer Henrik Holt Larsen.

Distancen betyder, at der stilles flere krav til mellemlederne: De skal både formidle topledelsens budskab til de ansatte og omvendt de ansattes, patienters og brugeres utilfredshed til ledelsen. Desuden bliver der mindre tid til at varetage de daglige ledelsesopgaver, fordi man er formidler for flere ansatte end tidligere, siger han.

Mest Læste

Annonce