FOA om 2020 plan: Arbejdsvejen er rigtig

16/05/2011 14:43

Nick Allentoft

Det er særdeles afgørende for FOA, at efterlønnen og dagpengene ikke røres i oppositionens nye 2020-plan. Det giver et håb om, at der stadigvæk er anstændighed og social ansvarlighed tilbage i dansk politik, mener FOA.

"Grundlæggende er oppositionens 2020-udspil udtryk for den indlysende rigtige tanke, at danskerne skal arbejde mere frem for at spare mere. Sådan har udspillet være konstrueret hele tiden. Jeg synes også, der er mange rigtige og fremadrettede tanker i oplægget. Satsningen på uddannelse og forebyggelse er rigtig. Og planen om at gøre noget ekstraordinært, så indvandrere kommer massivt mere i arbejde, har vi savnet længe," siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

"Men Det radikale Venstre har jo mildest talt ikke gjort vejen nemmere for oppositionen. Kommer amputationen af efterlønnen og halveringen af dagpengene til at stå ved magt, så er trepartsforhandlingerne jo nærmest interesseløse, fordi spareøvelsen har overhalet behovet for at skaffe indtægter ved at arbejde mere. Det virker for mig som om, at regeringstoppen bevidst fører "den brændte jords politik".

Det kan godt være man ikke kan vinde slaget og det næste valg. Men man kan brænde jorden af og gøre mulighederne for en ny regering næsten umulige," mener Dennis Kristensen.

Han peger på, at der også vil være store udfordringer for velfærden i S og SFs nye udspil.

"Et par steder kan jeg blive lidt nervøs. Oppositionens 2020-plan fokuserer meget entydigt på vækst i den private sektor. Det vil naturligvis være rigtig godt, hvis den private sektor igen får ny vækst. Men oppositionen lukker øjnene en smule, når det kommer til den offentlige sektors evne til at være medspiller og lokomotiv for denne vækst. Den offentlige sektor er ikke modspiller til den private sektor. Den offentlige sektor er forudsætningen for, at den private sektor er rustet til ny vækst og fremgang - bl.a. i form af satsningen på uddannelse."

"Den offentlige væst skrues i den nye plan ned fra 1,4 procent til 0,8 procent om året efter 2015. Det vil være historisk lavt, og det vil sætte velfærden under nyt pres, når nye store ældreårgange skal modtage offentlige servcice og omsorg. Alene fra 2016 til 2020 kommer der mere end 80.000 flere ældre over 65 år i Danmark. Det vil også svare til et behov for flere udgifter på cirka tre procent om året på ældreområdet," siger Dennis Kristensen.

Mest Læste

Annonce