Kulturhovedstaden kickstarter

15/01/2013 13:13

Niels Buch Johannsen

10 millioner kroner. Det beløb besluttede bestyrelsen for Fonden Aarhus 2017 at bevilge til opstart af projekter i 2013. Pengene bevilges til 111 midtjyske projekter, og bevillingen skal sikre, at Aarhus og Region Midtjylland er rustede til kulturhovedstadsåret.

På bestyrelsesmødet i Fonden Aarhus 2017 blev de første 10 millioner kroner fordelt til udviklingsaktiviteter i 2013. Pengene kommer fra Udviklingspuljen for Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017, og nu begynder arbejdet for alvor i hele regionen.
Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard, som er formand for bestyrelsen i Fonden Aarhus 2017, sagde efter mødet:
”Bestyrelsen har sikret sig, at arbejdet med Kulturhovedstaden frem mod 2017 er kommet rigtig godt i gang. Med bevillingen af tilskud til udviklingsaktiviteter i 2013 har vi for alvor affyret startskuddet til en række meget spændende projekter i hele det midtjyske område, sådan som vi har beskrevet det i vores ansøgning.”

Bier-trilogi, bæredygtig energi og gentænkte sommerhuse
I alt 111 projekter fordelt i Region Midtjylland har modtaget en kontant bevilling, og det er meget forskellige projekter, som tegner den kommende Kulturhovedstad.

Samsø Energiakademi skal udvikles som rollemodel indenfor bæredygtig energi og fungere som mentor for lignende lokalsamfund i både Aarhus, Region Midtjylland og Europa.

Musikhuset Aarhus har sikret sig rettighederne til at opføre Susanne Biers trilogi: Elsker dig for evigt, Brødre og Efter Brylluppet i en scenisk version. De tre opførelser bliver skabt i samarbejde med Susanne Bier.

I Ringkøbing-Skjern Kommune begynder projektet ”Gentænk Sommerhuset”, som skal udfordre brugen af sommerhuset til at være andet og mere end blot midlertidig bosted.

Flere projekter har en international dimension, og ikke mindst samarbejdet med andre Europæiske Kulturhovedstæder, bl.a. Marseille 2013 og Pafos 2017, er blevet prioriteret i bevillingerne.

Dertil kommer en række mindre endnu ukendte projekter i form af en række ”Rethink Puljer” til mikroprojekter.

Den første Rethink Pulje uddelte 25 bevillinger af 10.000 kroner i august sidste år.

Publikum er med
Størstedelen af de projekter, institutioner og aktiviteter, som har modtaget penge er koncentreret om udvikling, workshops, opbygning af netværk og studierejser.

Men et af dem, der har fået tilskud til at lave noget liv i gaden for borgerne her og nu, er egnsteatret Carte Blanche, som sammen med Viborg Kommune for første gang vil afholde festuge i Viborg i september 2013.

”Det er jo oplagt at inddrage borgerne, for alle – både landmanden, skolelæreren og taekwondo-klubben - har noget at bidrage med. Vi kommer på den måde til at kende vores publikum bedre, og publikum får større ejerskabsfornemmelse for teatre, museer og spillesteder,” siger administrativ chef for Carte Blanche, Thorkild Andreasen, som er glad for, at Fonden Aarhus 2017 støtter idéen.

Anders Byriel, der er administrerende direktør i KVADRAT A/S og næstformand for bestyrelsen i Fonden Aarhus 2017 er også godt tilfreds. ”Det var en god fornemmelse at få sendt nogle penge videre til kulturmiljøet. Det, der skal støttes i den her fase, er især projektudvikling og internationalt brobyggeri,” siger han.

Bevillingerne, som er blevet givet, er resultatet af en lang proces og dialog med de enkelte projekter. Efter at have afdækket behovene og forventningerne hos de forskellige initiativtagere har Sekretariatet for Fonden Aarhus 2017 under Aarhus Kommune taget stilling til, hvilke områder, der skal støttes.

Læs mere om Kulturhovedstaden her.

Mest Læste

Annonce