Ny aftale mellem Sjælland og Hovedstaden skal sikre et stabilt sundhedsvæsen

14/03/2011 10:51

Nick Allentoft

Kapaciteten på hovedstadens hospitaler skal reguleres, når flere sjællandske patienter fremover behandles i Region Syddanmark.

Behandlinger til 70 % af DRG-taksten og en justering af kapaciteten på hovedstadsregionens hospitaler. Det er ét af hovedelementerne i en netop indgået samarbejdsaftale mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden. Aftalen er baseret på en mere generel aftale indgået mellem regionerne i Danmark om, at regionerne skal udnytte hinandens overskydende kapacitet og hjælpe hinanden.

Find aftalen her

- Den nye aftale med Region Sjælland skal sikre et stabilt sundhedsvæsen, hvor vi skruer ned for behandlingskapaciteten på vores hospitaler i samme takt, som flere sjællændere behandles på Fyn. Samtidig er vi enige om, at højtspecialiserede behandlinger, hvor patientantallet er lille, er så kostbare, at vi skal have patienter fra hele Sjælland – i nogle tilfælde endda hele Danmark og Sydsverige – for at få økonomien til at løbe rundt. Med aftalen hjælper vi også hinanden med det, og sikrer dermed borgerne førsteklasses specialehjælp, forklarer hovedstadens regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen.

Formand for Region Sjælland, Steen Bach Nielsen siger:

- Det optager også politikerne i Region Sjælland, at borgerne får den bedste højt specialiserede behandling.

Region Sjælland har fra 1. september valgt at henvise hver tredje af sine 820.000 borgere til behandling i Region Syddanmark. Det er primært patienter fra den vestlige del af regionen, der som udgangspunkt skal tilbydes behandling i Region Syddanmark. Patienterne kan dog naturligvis stadig gøre brug af det frie sygehusvalg og ønske behandling på et af hovedstadens hospitaler.

Allerede nu henviser Region Sjælland som hovedregel alle patienter til Region Syddanmark, inden for eksempelvis karkirurgi, lungekirurgi, gynækologisk kræftbehandling og visse typer af hjertekirurgi.

- Vi har også borgere, der bor tæt på Fyn, og som synes, at det er oplagt at blive behandlet på Odense Universitets Hospital, forklarer regionsrådsformand Steen Bach Nielsen, Region Sjælland.

Sjællandske patienter i kræftpakken og i strålebehandling sendes stadig til Hovedstaden. Det gælder også patienter inden for nogle andre højtspecialiserede områder, der skal afklares nærmere i den kommende tid.

Et nærmere analysearbejde vil klargøre, hvor der vil blive behov for mindre personale som konsekvens af de færre aktiviteter og patienter på Hovedstadens hospitaler.

Region Hovedstaden og Region Sjælland nedsætter et fælles politisk udvalg netop for at undersøge sammensætningen af taksterne for en række højtspecialiserede behandlinger og dermed sikre at de udføres billigst og mest effektivt.

Mest Læste

Annonce